Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

China heeft zwakste groei in 29 jaar: 'Dat is helemaal niet erg'

17 januari 2020 14:07 Aangepast: 17 januari 2020 14:22
De skyline van Shanghai. Beeld © ANP

De economische groei van China is jaloersmakend hoog. Tegelijkertijd groeit het bruto binnenlands product (bbp) van het land elk jaar minder hard. Ook in 2019 koelde de economie af, bleek vandaag uit officiële cijfers. Economen verwachten dat de groei nog wel verder zal afnemen, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn.

De Nederlandse regering zou een lief ding overhebben voor een economische groei van 6,1 procent, maar als het over China gaat, plaatsen vooraanstaande zakenmedia het cijfer al snel in een negatieve context.

"Zwakste groei in 29 jaar", kopte persbureau Reuters vrijdag. "Handelsoorlog en binnenlandse beslommeringen eisen hun tol", schreef de Financial Times.

'Dit hou je niet vol'

Het groeipercentage over 2019, dat vanochtend naar buiten kwam, is inderdaad lager dan dat van 2018. Toen groeide de Chinese economie met 6,6 procent, of zoals persbureau Nikkei destijds schreef: "Laagste groei in 28 jaar".

De economische groei in China zwakt al jarenlang af. Dat is niet gek als je bedenkt dat het Chinese bruto binnenlands product  in 2007 nog met ruim 14 procent groeide. "Zulke cijfers kun je simpelweg niet volhouden", zegt Arjen van Dijkhuizen, senior econoom bij ABN Amro.

Stapsgewijs gaan we naar een groei van 4 procent in pakweg vijf à zes jaar tijd.

Is het dan verrassend dat de Chinese groei nu terugvalt naar 6,1 procent? En is het erg dat de Chinese economie trager groeit dan de afgelopen 29 jaar?

Nee en nee, zeggen economen tegen RTL Z. "De groei zal nog wel verder afnemen. Dit is heel normaal", zegt Van Dijkhuizen. Hij is niet bang voor een zogenoemde 'harde landing' in China, waarbij de economische groei plotseling sterk terugloopt.

'Groei zal stabiliseren'

Volgens Van Dijkhuizen zal de Chinese economische groei op korte termijn stabiliseren rond de 6 procent, onder meer vanwege het handelsakkoord dat China onlangs sloot met de Verenigde Staten. Op de langere termijn zal het groeicijfer verder teruglopen, denkt hij. "Dat zal soms iets sneller gaan en soms iets langzamer, afhankelijk van de conjunctuur."

Ook Björn Giesbergen, econoom bij Rabobank, ziet geen verrassingen in de ontwikkeling van de Chinese economie. Hij verwacht dat de China langzaam naar een groeicijfer beweegt van 4 procent in de komende vijf tot zes jaar.

Beleid voor leningen soepeler

Toch zijn er wel degelijk ontwikkelingen om je zorgen over te maken in China, zeggen beide economen. De hoge groeicijfers uit het verleden waren bijvoorbeeld voor een groot deel gebaseerd op leningen, die onder meer onofficiële schaduwbanken verstrekten.

De keerzijde daarvan was dat er zeepbellen ontstonden die de stabiliteit van de Chinese economie in gevaar brachten, bijvoorbeeld op de huizenmarkt of bij infrastructuurprojecten. "Soms werden er bijna letterlijk brigdes to nowhere gebouwd", zegt Giesbergen.

Peking besloot daarom in 2018 strengere regels in te voeren voor kredieten. Maar toen de groeicijfers begonnen terug te lopen, versoepelde de Chinese regering die regels weer. "Het wordt spannend om te kijken hoe Peking hiermee in de toekomst zal omgaan", zegt de Rabo-econoom.

Peking wil onrust voorkomen

Hij wijst erop dat de Communistische Partij in China niet te hard op de rem kan gaan staan, omdat er dan in bepaalde industriële regio's grote werkloosheid kan ontstaan. "Dat levert onrust op en dat wil de Partij natuurlijk niet. Daarom denk ik dat ze nu gericht stimuleren, om onrust op bepaalde plekken te voorkomen."

Van Dijkhuizen vindt de versoepeling van de regels logisch. "Die gerichte investeringen komen de economische groei ten goede", zegt hij. "Je moet nog steeds erg opletten voor zeepbellen. Maar de omvang van het schaduwbankieren is nu niet te vergelijkbaar met die van voor de schuldenafbouw."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe fase handelsoorlog: Trump tekent 'grootste deal ooit' met China

Handelsdeal

Over de handelsdeal tussen de VS en China zijn de economen positief, op korte termijn althans. Onderhandelaars spraken af dat China voor 200 miljard dollar (180 miljard euro) extra aan Amerikaanse producten gaat kopen en dat de VS afzien van extra importheffingen tegen China. "Ze hebben nog lang niet alles geregeld, maar het geeft wel rust", zegt Van Dijkhuizen.

De landen gaan nu onderhandelen over de tweede fase van het akkoord. Giesbergen is daar 'vrij pessimistisch' over, want de grootste economische twistpunten staan nog overeind.

De landen hebben bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt over het subsidiëren van de Chinese staalindustrie – een doorn in het oog van Amerika. Ook het onderwerp cybersecurity en grote invloed van de Chinese overheid op internetbedrijven blijft onbesproken in dit akkoord.

Officiële doelstelling

Toch voorspellen beide economen dat de groei ook dit jaar rond de 6 procent zal zijn. In maart komt het Chinese Volkscongres bijeen, de jaarlijkse conferentie van afgevaardigden van de Communistische Partij.

Zij zullen een officiële groeidoelstelling bepalen voor het komende jaar. De verwachting is een doelstelling tussen de 5,5 procent en 6 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van