Economie

Voor het eerst zijn er ruim 9 miljoen mensen aan het werk

16 januari 2020 07:48 Aangepast: 16 januari 2020 08:21
Beeld © ANP

Voor het eerst zijn er in Nederland meer dan negen miljoen mensen met betaald werk. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De arbeidsparticipatie steeg daarmee in december naar 69 procent. Dat is hoogste percentage in vijftig jaar, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een reactie op de cijfers. "Daar mogen we allemaal trots op zijn."

De werkloosheid in Nederland daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand, tot 302.000 in december. Daarmee komt het werkloosheidspercentage op 3,2 procent. Het CBS beschouwt iemand als werkloos als diegene geen betaald werk heeft, maar wel recent heeft gezocht naar een baan en direct beschikbaar is voor werk.

In totaal waren er in Nederland in december vier miljoen mensen die geen werk hadden. De grootste groep daarvan, 3,7 miljoen mensen, heeft niet recent gezocht naar werk of was niet direct beschikbaar voor werk. Deze mensen rekent het CBS niet tot de beroepsbevolking.

Verschil vast en flex

Volgens minister Koolmees is er nog altijd werk aan de winkel. Hij wijst erop dat niet iedereen tevreden is met zijn werk. Ook vindt hij de verschillen tussen vast en flexwerk nog te groot, net als de verschillen tussen werknemers en zzp'ers.

De nieuwe arbeidsmarktwet (WAB), die 1 januari is ingegaan, is volgens Koolmees een stap in de goede richting om die verschillen te verkleinen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van