Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Jobhoppers onderschatten financiële gevolgen van nieuwe baan

15 januari 2020 14:10 Aangepast: 15 januari 2020 16:53
Beeld © Getty

Driekwart van de Nederlanders onderschat wat de financiële gevolgen zijn van het overstappen naar een nieuwe baan. Uiteraard verandert je salaris, al is het maar de dag waarop je het krijgt overgemaakt. Toch is je loon niet het enige dat verandert.

Terwijl meer dan de helft denkt dat het daar wel min of meer bij blijft, als je voor een andere werkgever aan de slag gaat. Dat blijkt uit een peiling van DirectResearch, in opdracht van Nationale-Nederlanden. 

Een kwart heeft geen enkel idee wat de financiële gevolgen zijn. De resterende 23 procent verwacht juist veel veranderingen. En zij hebben gelijk: denk bijvoorbeeld eens aan je pensioen.

1. Pensioen

Bij een andere werkgever kan je pensioenregeling anders zijn, of misschien valt je nieuwe baas onder een ander pensioenfonds. Dat kan grote gevolgen hebben voor je inkomen als je stopt met werken.

Misschien zit je bij je huidige werkgever bij een pensioenfonds dat er goed voorstaat, maar staat het pensioenfonds bij je nieuwe baan er slechter voor. Is de premie hoger? Of de kans op korten groter? Dat zijn zaken die goed zijn om te checken. 

2. Toeslagen

Ook kan een nieuwe baan invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Als je meer salaris gaat verdienen, kom je misschien uit boven de inkomensgrens waarbij je nog recht hebt op bijvoorbeeld kinderopvang- of zorgtoeslag. Ga je bijvoorbeeld meer dan 30.481 verdienen? Dan verlies je je zorgtoeslag

Als je daar niet over nadenkt bij het aanvaarden van een nieuwe baan krijg je later misschien een dikke prent van de fiscus, die teveel uitgekeerde toeslagen terug wil hebben. 

3. Reiskosten

Ook kan je reiskostenvergoeding veranderen. En krijg je bijvoorbeeld een leaseauto, of moet je die juist inleveren? Dat heeft gevolgen voor je portemonnee. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van