Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Vliegtuig voor het eerst populairder dan auto bij buitenlandse vakantie

15 januari 2020 05:51 Aangepast: 15 januari 2020 10:39
Schiphol Beeld © ANP

Een kantelmoment in de vakantiemarkt: voor het eerst is onder Nederlanders het vliegtuig populairder dan de auto bij buitenlandse vakanties. Afgelopen jaar zijn er 10,1 miljoen vliegvakanties ondernomen naar het buitenland, tegenover 10 miljoen vakanties met de auto. 

Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. Gemiddeld gingen Nederlanders drie keer op vakantie in binnen- en buitenland, waarbij de onderzoekers ieder buitenshuis verblijf 'voor ontspanning of plezier' met minstens één overnachting meerekenen.

Ruim 20 miljard 

Zo gezien ging 84 procent van alle Nederlanders op vakantie, wat gelijk staat aan 39,9 miljoen vakanties. Daarbij is in totaal 20,4 miljard euro uitgegeven, een stijging van 3 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Wat betreft bestemmingen zijn er meerdere trends zichtbaar. Hoewel ze nog altijd de top-3 vormen, werden Duitsland, Frankrijk en Spanje wat minder bezocht. Terwijl plekken buiten Europa, zoals Bali, Florida, Curaçao en Egypte, het juist goed doen. Die ontwikkeling stuwt het aantal vliegvakanties, signaleren de onderzoekers.

De prijs blijft daarbij leidend, zegt Isabel Mosk, die als consulent toeristische organisaties bijstaat. "Vliegen is nog altijd goedkoper dan het gebruik van de trein. De massa denkt door alle aandacht wel aan duurzamer reizen, maar de prijs moet wel in het voordeel zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoezo vliegschaamte? Opnieuw meer vluchten op Nederlandse luchthavens

Kortere trips in eigen land

In eigen land kiezen we vaker voor kortere trips. Waar het totaal aantal overnachtingen afnam (-10 procent), werd er grofweg net zo veel uitgegeven aan binnenlandse vakanties als in 2018, in totaal 3,2 miljard euro.

Mosk: "Men gaat de laatste jaren steeds korter op vakantie. De zomers zijn mooier, maar drie weken op een camping staan komt minder vaak voor. Daarentegen zijn wandel- en fietsvakanties juist weer populair."

Nederlanders trokken vorig jaar in eigen land vooral graag naar de Veluwe en badplaatsen aan de Noordzee, terwijl ook Groningen, Friesland en Drenthe in opkomst zijn.

Ben jij de autovakantie ook zat en kies je liever voor het vliegtuig? Dan horen we graag van je waarom. Stuur een e-mail naar eva.segaar@rtl.nl met daarin je telefoonnummer en dan nemen we contact met je op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore