Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner IG

Beleggen met turbo's, iets voor jou?

12 januari 2020 10:18 Aangepast: 06 februari 2020 16:50

Met behulp van een hefboomproduct kun jij het rendement van jouw beleggingen snel laten groeien. Echter, wanneer jij kiest voor grotere rendementskansen is het risico automatisch hoger. Om die reden is het belangrijk dat jij bij de keuze van een product altijd goed nagaat wat er bij jouw beleggingswensen en -behoeften past.

Als jij met behulp van een hefboomproduct belegt, laat jij een gedeelte van het onderliggende beleggingsproduct dat jij koopt financieren door de partij waar je het product koopt. Dat kan bijvoorbeeld met turbo’s. Met turbo's is de daadwerkelijke inleg die jij als belegger betaalt lager, maar jij geniet wel van het volledige rendement van het product. Zo behaal jij dus, indien jouw belegging de juiste beweging maakt, een hoger procentueel rendement. Per slot van rekening verdien jij met een kleinere inleg hetzelfde bedrag per beleggingsproduct als wanneer jij de volledige prijs voor dat product zou betalen. 

Turbo's, wat zijn het?

In het geval van een turbo is de onderliggende belegging veelal een stijgende of een dalende index, maar jij kunt ook kiezen voor grondstoffen of een valuta. Jij kunt dan ook met turbo’s verdienen wanneer jij denkt dat een markt in een bepaalde periode omlaag zal gaan. 

De aankoopprijs en daarmee de grootte van de hefboom én het risico worden bepaald door het zogenoemde knock-outniveau dat je kiest. Dit is het niveau waarop de turbo komt te vervallen, mocht de beweging van het onderliggende product anders zijn dan jij had verwacht. Stel jij koopt een turbocertificaat op de DAX als deze op 13000 punten staat, en jij verwacht dat wij dit jaar verder gaan stijgen, dan kies jij een knock-outniveau dat onder de 13000 punten ligt. Jij wilt namelijk alleen dat de turbo stopt wanneer de koers daalt, en jij dus verlies maakt. Het verschil tussen de koers op het moment van aankoop en het gekozen knock-outniveau bepaalt de uiteindelijke kostprijs, hefboom en het risico van de turbo. Kies jij dus voor een knock-outniveau van 12500 punten, dan is de hefboom maar ook het risico lager dan wanneer je kiest voor een knock-out op 12750 punten. 

Online broker IG biedt sinds kort turbo24’s aan. Dit is het eerste turbocertificaat ter wereld waarmee je 24 uur per dag, vijf dagen in de week kunt handelen. Dat biedt jou meer mogelijkheden om commissievrij en met eigen regie over jouw hefboom en risico te handelen wanneer jij maar wilt. Turbo24’s kunnen buiten de handelsuren van de onderliggende markt niet worden geknock-out. Op de website van de bekende broker IG kun jij terugvinden wat het knock-outniveau exact betekent voor de belegging waar jij interesse in hebt.

Meer rendement betekent meer risico

Wanneer je de kans op een hoger rendement wilt vergroten met een hefboomproduct, worden jouw risico’s automatisch groter. Met een turbo stijgt jouw winst sneller dan wanneer jij zonder een hefboom in dezelfde markt belegt, maar dat geldt dus ook voor jouw verlies wanneer de markt tegen jouw belegging in beweegt. 

Gelukkig is het mogelijk om een groot deel tegen een eventuele daling van jouw turbo’s te beschermen. Door de keuze van het knockout-niveau kies jij niet alleen voor een goede kostprijs en een interessante hefboom, jij kiest ook voor een risico dat bij jouw beleggingsstijl past. Het knockout-niveau, ook wel bekend als stop-loss, bepaalt namelijk de ondergrens van jouw turbo. Wanneer de markt waarin in jij met jouw turbo belegt dit niveau bereikt, komt de turbo te vervallen. Op die manier verlies jij alleen jouw ingelegde bedrag, maar hoef jij niet te betalen voor een eventuele verdere daling. 

Tot slot is het altijd belangrijk dat jij het beleggingsproduct dat jij kiest goed begrijpt. Dit geldt voor beleggen met een hefboom, maar ook voor jouw gewone beleggingen. IG vindt het belangrijk dat beleggers voldoende kennis en vaardigheden hebben vóór ze beginnen met traden. Zo kun je een gratis demorekening openen, en hebben ze de speciale IG Academy ontwikkeld. Hier worden tal van online cursussen, webinars en live sessies aangeboden om te zorgen dat jij goed voorbereid bent wanneer je tot aankoop van turbo24’s overgaat. 

Risicowaarschuwing: Turbocertificaten zijn complexe financiële instrumenten. Uw vermogen loopt risico. Meer informatie vind jij op IG.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van