Ga naar de inhoud
Economie

Ook Googles moederbedrijf Alphabet ruim 1000 miljard waard

Een kantoor van Google (dochter van Alphabet) in Beijing. Beeld © EPA

De beurswaarde van Alphabet, het moederbedrijf van Google, is vandaag door de 1 biljoen (1000 miljard) dollar geschoten. Daarmee is Alphabet het vierde bedrijf ooit dat door die magische grens gaat.

De koers van het aandeel Alphabet ging sinds januari gestaag omhoog en doorbrak de grens vandaag. Alphabet profiteerde net als veel andere beursfondsen van het goede sentiment onder beleggers. Zo lijkt de situatie in het Midden-Oosten niet te escaleren en is fase 1 van de handelsdeal tussen de VS en China getekend.

Apple was het eerste bedrijf ooit dat door de grens van 1 biljoen dollar ging. Daarna volgden Amazon en Microsoft, al is Amazon inmiddels weer onder de grens gezakt.

Belangrijke test

De grote vraag is hoe lang de Google-moeder aan deze waarde kan vasthouden. Een belangrijke test komt voor Alphabet in februari, wanneer het concern een kijkje in de boeken over vorig jaar geeft. Beleggers zullen de advertentie-inkomsten scherp in de gaten houden.

Daarnaast willen veel beleidsmakers het technologieconcern onder strenger toezicht stellen uit privacy- en mededingsoverwegingen. Verder moet topman Sundar Pichai zich in zijn eentje kunnen bewijzen. Hij kan niet meer rekenen op de steun van oprichters Sergey Brin en Larry Page, die zich onlangs terugtrokken uit het bestuur.

En PetroChina dan?

Strikt genomen was het Chinese oliebedrijf PetroChina hen voor. Dat behaalde de waarde al nipt in 2007. Dat was trouwens niet helemaal volgens de regels: het concern ging in Shanghai naar de beurs, en maar weinig aandelen waren vrij verhandelbaar.

PetroChina staat ook in Hongkong en New York op de beurs. Chinese beleggers konden alleen in Shanghai kopen en buitenlandse beleggers konden daar weer niet kopen. Op de ene beurs gekochte aandelen konden niet op de andere verhandeld worden. In China schoot de koers omhoog, later op de dag kelderde de koers juist in New York. 

Gebaseerd op de koers van PetroChina in Hongkong en New York is PetroChina nooit over de grens van 1 biljoen dollar gegaan.

Amazon
Lees ook:
Amazon volgt Apple en schiet door magische grens van 1 biljoen aan beurswaarde