Van onze partner Rabobank

Schuldenproblematiek rijst de pan uit

07 januari 2020 14:57 Aangepast: 09 januari 2020 15:04
Beeld © Kale Jakhals Producties/RTL

In het tv-programma De Sleutel krijgen vijf daklozen uit verschillende Nederlandse steden de kans om hun leven weer op de rit te krijgen. Met professionele hulp, liefde en een sleutel van een eigen huis verandert hun leven in één klap. Presentator Beau van Erven Dorens gaat in gesprek met Barbara Baarsma, directievoorzitter Rabobank Amsterdam. Samen bespreken zij in een half uur durende podcast de Nederlandse schuldenproblematiek. Een probleem waar wij met z’n allen niet meer omheen kunnen.

De cijfers liegen er niet om. Volgens het CBS is het aantal daklozen tussen 2009 en 2019 verdubbeld. Dit is opvallend te noemen aangezien het Nederland de laatste jaren economisch gezien flink voor de wind gaat. Het feit dat wij als land vermogender worden, maar het probleem alleen maar hardnekkiger wordt, maakt dat het tijd is om aan een succesvolle oplossing te werken.

Iedereen heeft ‘schuldkans’

En er zijn nog meer schrikbarende feiten. Het blijkt namelijk dat één op de vijf huishoudens met serieuze schuldenproblematiek te kampen heeft. Hiervan vraagt slechts een nihil percentage om schuldhulpverlening. De drempel blijkt simpelweg voor velen te hoog te zijn. Mensen schamen zich voor de schuld, terwijl in de schulden raken in principe iedereen kan overkomen. Door omstandigheden die buiten jouw eigen controle liggen: Van ziek thuis komen te zitten en onvoldoende verzekerd zijn, tot een baan verliezen en niet meer aan de financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Econoom Baarsma deelt in de podcast haar visie over onder andere hoe de schuldenproblematiek volgens haar is op te lossen. “Ik geloof in financiële samenredzaamheid. De kwestie van problematische schulden is iets voor de samenleving in z’n geheel. Wat mij betreft hebben bedrijven waar de schulden worden aangegaan – denk aan postorder- en telecombedrijven – een verantwoordelijkheid om kwetsbare, risicovolle groepen te behoeden voor hoge schulden. Ook banken kunnen hun verantwoordelijkheid nemen door veel preventiever te kijken naar - voor zover de privacyregels dit toelaten - het betalingsgedrag van klanten. Stel je hebt al een paar keer de hypotheek niet op tijd betaald, terwijl je daarvoor altijd keurig op tijd betaalde, dan zou er bij zo’n instantie preventief een signaal af moeten gaan.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Beluister de podcast voor het volledige gesprek hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore