Economie

Hoeveel geld hebben Harry en Meghan?

08 januari 2020 20:38 Aangepast: 09 januari 2020 12:24
Beeld © AFP

Prins Harry en zijn vrouw Meghan leggen een deel van hun taken voor het Britse koningshuis neer. Dat hebben de hertog en hertogin van Sussex woensdagavond laten weten in een verklaring op Instagram. Ze willen financieel onafhankelijk zijn, stellen ze. Maar hoeveel geld heeft het stel eigenlijk?

"We zijn voornemens een stap terug te doen als 'senior' leden van het koningshuis en eraan te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen", schrijft het koppel op Instagram. De twee zijn van plan hun tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

"Deze stap terug geeft ons de mogelijkheid om onze zoon op te voeden met waardering voor de koninklijke traditie, maar het geeft ons ook ruimte om ons op de toekomst te focussen, onder meer op de lancering van ons nieuwe goede doel", zeggen de royals.

Toelage

Wat Harry en Meghan met 'financieel onafhankelijk' exact bedoelen, is niet duidelijk. Momenteel krijgen beiden een fikse toelage per jaar van de overheid, net zoals ook de Nederlandse royals geld uit Den Haag krijgen.

Hoe hoog die jaarlijkse Engelse toelage is wisselt, het gaat namelijk om een percentage van de winst uit het vastgoedgoedfonds (Crown Estate) van de Britse monarchie. Ook krijgt Harry net als zijn broer en zijn vader een toelage van de Duchy of Cornwall, het hertogdom van Cornwall.

Oud geld

Deze toelage bestaat al sinds de 14e eeuw toen Edward III zijn zoon van inkomen wilde voorzien. Sinds 1337 wordt de winst van de landerijen deels gebruikt om de oudste zoon van de regerend vorstin te betalen. Anno 2019 is dat Charles, zoon van koningin Elizabeth.

Prins Charles wist de winst nog wat te vergroten door in 1990 het merk Duchy Originals in de markt te zetten, om koekjes en yoghurt te verkopen. Alle winst hiervan zou echter naar goede doelen gaan.

88 miljard dollar

Het vermogen van de Britse koninklijke familie werd in het verleden door zakenblad Forbes op 88 miljard dollar geschat. 

Het vermogen van Meghan Markle wordt op 5 miljoen dollar geschat, Harry zou tussen de 25 en 40 miljoen dollar waard zijn. Zo erfde hij op zijn dertigste geld van zijn overleden moeder Diana, naar schatting 12 miljoen euro. Ook werd hij betaald voor zijn werk in het leger.

Overigens zouden Harry en zijn vrouw veel geld aan het goede doel geven. Voor hun huwelijk wilde het echtpaar ook geen cadeau's, ze vroegen hun gasten een donatie te doen aan een van de zeven goede doelen die de twee een warm hart toedragen. Het ging toen onder meer om een project voor daklozen en een project voor kinderen met hiv.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van