De Nederlandse industriële productie zal dit jaar met 1,5 procent krimpen, na een krimp van 1 procent in 2019. Dat verwacht ABN Amro. De problemen rond stikstof en PFAS hebben samen met de afvlakkende groei van de economie een negatieve invloed.
De industriële productie daalt wereldwijd. Bij de Oosterburen krimpt de productie al sinds het vierde kwartaal van 2018. Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor de Nederlandse bedrijven in de industrie.
Volgens de economen van ABN biedt de toekomst weinig reden tot plezier. De inkoopmanagersindex van de NEVI is flink gedaald in het afgelopen jaar. In november zakte de index onder de 50, wat duidt op een afname van bedrijvigheid.
'Handelsoorlog bepalend'
De bank verwacht dat de handelsoorlog tussen de VS en China bepalend zal zijn voor het herstel van de productie in de industrie. Er lijkt nu een voorzichtig akkoord te zijn tussen de twee landen, waardoor de spanningen wat kunnen afnemen.
Maar komend jaar verwacht de bank nog geen krachtig herstel. In 2021 zouden de verschillende branches in de industrie weer licht de plus in kunnen gaan.

De bank voorspelt een slecht jaar voor de basismetaalindustrie. 2019 was al beroerd, maar het wordt niet beter. De vraag naar staal nam sterk af door de vertraging van groei van de Chinese economie, de handelsoorlog en de wereldwijde afvlakkende groei.
Concreet voorbeeld is te vinden in Duitsland. De auto-industrie gebruikt doorgaans veel metaal, maar nam veel minder af. De grondstofprijzen stegen ondertussen wel. De Amerikanen kwamen nog met importheffingen op staal, en gingen zelf meer produceren.
PFAS en stikstof blijven voor problemen zorgen
Ook de metaalproductenbranche krijgt het lastig. De export nam al sterk af door bovengenoemde redenen, maar ook in Nederland zijn er problemen. Door de problematiek rond PFAS en stikstof verwacht ABN Amro dat de bouwproductie met 2 procent krimpt.
De vraag naar metaalproducten zal dan ook afnemen. Afgelopen jaar groeide de bouw nog met 4 procent. Er wordt ook verwacht dat de stikstof- en PFAS-problemen zorgen voor 2 procent minder vraag naar bouwmachines en bouwmaterialen.

Elektrische auto's China
De elektrotechniek, waarvan de bouw een belangrijke eindmarkt is, wordt ook getroffen door de ontwikkelingen. In 2020 bevindt dit segment zich nog steeds in moeilijk vaarwater en krimpt naar verwachting ook met 2 procent.
Het afgelopen jaar was ook lastig voor de transportmiddelenindustrie. De branche zal komend jaar veel last krijgen van concurrentie uit China, verwachten de sectoreconomen. Elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens kunnen in China veel goedkoper geproduceerd worden.