Economie

Nederlandse 55- tot 65-jarigen relatief rijk en actief

08 januari 2020 06:02
Ouderen in Nederland werken vaker dan het EU-gemiddelde. Beeld © ANP

Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar zitten er goed bij in vergelijking met jonge ouderen in andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Ze hebben een relatief hoog inkomen, een hoge arbeidsparticipatie en kennen veel sociale contacten door veel vrijwilligerswerk.

Dat blijkt uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar jonge ouderen in de 28 lidstaten van de EU. Bijna één op de zeven Nederlanders is tussen de 55 en 65 jaar oud. Met een gemiddeld inkomen van bijna 24.000 euro staan ze op de vijfde plek binnen Europa. 

Luxemburgers voeren met ruim 33.000 euro de lijst aan. Roemeense ouderen moeten het met 'slechts' 6800 euro per jaar doen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsverschillen, waardoor een eerlijke vergelijking voor de koopkracht kan worden gemaakt.

Van alle EU-landen is Nederland koploper vrijwilligerswerk. Ruim acht op de tien 55- tot 65-jarige Nederlanders doen onbetaald werk, zoals bardiensten bij de voetbalclub of mantelzorg. In Malta, Roemenië en Cyprus komt dit aantal niet uit boven de 5 procent.

Hoge arbeidsparticipatie

Op het gebied van arbeidsparticipatie staat Nederland op de zesde plaats. Vier op de vijf hoogopgeleide jonge ouderen heeft betaald werk, tegenover ruim de helft van de laagopgeleiden. Zweden staat met respectievelijk 85 en 63 procent op de eerste plaats.

Van alle Europeanen hebben Spanjaarden en Fransen de hoogste levensverwachting. 55-jarigen uit Spanje of Frankrijk hebben gemiddeld nog 30 jaar te leven. Nederland staat met 28 jaar in de middenmoot. Jonge ouderen uit Bulgarije en Roemenië kennen met circa 23 jaar de laagste levensverwachting. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van