Economie

'Carlos Ghosn ontvluchtte Tokio met het openbaar vervoer'

06 januari 2020 13:40 Aangepast: 06 januari 2020 13:43
Carlos Ghosn nadat hij in april 2019 op borgsom werd vrijgelaten. Beeld © Behrouz Mehri / AFP

Carlos Ghosn, de voormalig topman van de auto-alliantie tussen Nissan, Mitsubishi en Renault, zou de trein hebben gepakt voor het eerste gedeelte van zijn vlucht uit Japan.

Ghosn zou op 27 december om half 5 's middags de hogesnelheidstrein van Tokio naar Osaka hebben genomen, stelt Japanse nieuwszender NTV. 

Privévliegtuig

Eenmaal in Osaka zou Ghosn een taxi hebben genomen naar een hotel vlakbij het Kansai-vliegveld, zeggen de bronnen rondom het onderzoek naar zijn vlucht tegen de zender. Vanaf daar zou hij met een privévliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet zijn gevlucht.

Ghosn heeft het Libanees staatsburgerschap. Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. De verwachting is dat hij woensdag een persconferentie houdt om zijn kant van het verhaal te geven. 

Borgtocht

De ontsnapte automagnaat zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude. Hij bracht vier maanden door in een cel, maar werd in april 2019 vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 500 miljoen yen (4,1 miljoen euro).

Ghosn stond nog wel onder huisarrest, wat onder andere inhield dat hij in Tokio moest blijven wonen, toestemming van de rechtbank nodig had om meer dan twee nachten te reizen en geen toegang had tot internet en e-mail.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Interpol vraagt Libanon om arrestatie ontsnapte automagnaat Carlos Ghosn

Complot

Er zijn vier aanklachten tegen Ghosn. Hij wordt er onder andere van verdacht Nissan-fondsen via omwegen naar zichzelf te hebben doorgesluisd.

Ghosn heeft alle aantijgingen ontkend. Hij zou het slachtoffer zijn van een samenzwering van andere topmensen in het bedrijf. Die vreesden voor hun baan omdat zij tegen nauwere samenwerking waren tussen Nissan en Renault. Ghosn was hier een voorstander van.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van