Economie

Olieprijzen stijgen verder na spanning tussen Irak, Iran en VS

06 januari 2020 08:26 Aangepast: 06 januari 2020 10:13
De tanker Front Altair bij een aanval in juni 2019 in de Golf van Oman. Archiefbeeld. Beeld © EPA

De olieprijzen stijgen verder na de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten. Vrijdag gingen de prijzen voor een vat olie ook al fors omhoog, na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten.

De prijs van een vat Brent-olie stond op 70,2 dollar (62,91 euro) na een stijging van 2,4 procent. Een vat Brent-olie sloot afgelopen vrijdag op 68,60 euro.

Washington heeft gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen op olievelden van Saoedi-Arabië. Dat zou de wraak van Iran kunnen zijn na de liquidatie van Soleimani, een van de belangrijkste figuren in de Iraanse overheid.

Liquidatie als afschrikking

Soleimani werd vrijdagmorgen gedood door een Amerikaanse drone op het vliegveld van Bagdad. Soleimani had als hoofd van de al-Quds-brigade van de Revolutionaire Garde een belangrijke rol in het aansturen van aan Iran gelieerde milities en strijdgroepen in de regio.

Hij werd in opdracht van president Trump gedood, als afschrikking voor verdere aanvallen op Amerikaanse inrichtingen in Irak. De afgelopen maanden zijn Amerikaanse instellingen meerdere malen aangevallen. Een voorbeeld daarvan is de aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad, eind vorig jaar. Die aanval werd volgens de Amerikanen georkestreerd door Iran

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust in Irak: dit zijn de gevolgen voor de BV Nederland

Iran heeft gezworen wraak te nemen voor de dood van de generaal. Op zijn beurt heeft president Trump gedreigd met vergelding als Iran 'iets zou ondernemen'. Op Twitter dreigde de president dat de VS 52 locaties op de korrel heeft die belangrijk zijn voor Iran en de Iraanse cultuur.

Ook uit Irak klinken harde woorden in de richting van de VS. Het Iraakse parlement nam een resolutie aan waarin wordt gesteld dat buitenlandse troepen het land moeten verlaten. Trump waarschuwde Irak daarop dat als die eis doorgezet wordt, er zware economische sancties volgen. 

Kijk onze eerdere video over generaal Soleimani

Aanvallen op olievelden of tankers

Er wordt gevreesd dat Iran, of door Iran gesteunde groepen, aanvallen gaan uitvoeren op Saoedische olievelden. Dat zou, net als vorig jaar na de aanval op olie-installaties van Saudi Aramco, het wereldwijde olieaanbod ernstig kunnen verstoren.

Na de drone-aanvallen van september 2019 viel 10 procent van de olieproductie weg. Op korte termijn zijn er genoeg reserves om dit soort tekorten op te lossen, duurt het langer dan kan er wel een tekort ontstaan.  

Ook bestaat de vrees dat Iran olietankers in de Perzische Golf gaat aanvallen als vergelding voor de dood van de generaal. Sinds deze zomer zijn er meerdere olietankers aangevallen. Er werd ook een Amerikaanse drone neergehaald.

Vanuit Nederland vertrekt eind deze maand een fregat naar de golfregio. Dat fregat moet koopvaardijschepen beschermen tegen eventuele aanvallen. Daarvoor wordt er samengewerkt met onder meer de Fransen. De Amerikanen en de Britten hebben een eigen missie, net als de Japanners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oliemarkt opgeschrikt door aanval: 'Noodaggregaat van de markt ligt stil'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van