Economie

IMF op ramkoers over Griekenland, ondanks Duitse dreigementen

07 februari 2017 09:39 Aangepast: 29 juli 2017 00:00
Beeld © EPA

De Griekse crisis is bezig aan een comeback. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft na anderhalf jaar de knoop nog steeds niet doorgehakt, maar lijkt niet mee te gaan doen aan het noodpakket voor Griekenland. Daarmee komt het steunprogramma op losse schroeven te staan.

In augustus 2015 werd er een akkoord gesloten voor een derde hulppakket van maximaal 86 miljard euro, om de Grieken van de financiële afgrond te behoeden. Voor een aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland, was het toen al van essentieel belang dat het IMF ook mee zou doen met het hulppakket.

Schuld onhoudbaar

Het fonds gaf toen aan dat het pas een bijdrage zou leveren als het ervan overtuigd was dat de schuld van Griekenland op termijn houdbaar zou zijn. Dat wil zeggen: dat de rentelasten en afbetalingen te dragen zijn voor de kwakkelende economie. Maar de situatie is wat dat betreft alleen maar beroerder geworden, denkt het IMF.

Vannacht bevestigde het IMF nogmaals dat de staatsschuld van de Grieken wat hun betreft onhoudbaar is. Ook gelooft de meerderheid van de bestuurders van het fonds niet dat de groeidoelen van de Europese geldschieters haalbaar zijn op de middellange termijn. De kans dat het IMF bij gaat dragen aan het noodfonds is dus nihil op dit moment.

Impasse

Daardoor is een vreemde situatie ontstaan. Vooral voor de Duitsers is de betrokkenheid van het van het IMF een must. Maar datzelfde land wil, net als Nederland, absoluut niets weten van echte schuldverlichting. Dat wil zeggen: het kwijtschelden van een deel van de schuld. Als alternatief voor kwijtschelding heeft het IMF het idee geopperd om de terugbetalingstermijn met tientallen jaren op te rekken en lange tijd af te zien van rentebetalingen.

Het IMF is daar een groot voorstander van omdat het fonds niet gelooft dat Griekenland vanaf 2018 een primair begrotingsoverschot van 3,5 procent van het BBP kan handhaven voor lange tijd. De Europese geldschieters rekenen wel met dat getal, en gaan er daarom van uit dat Griekenland de schuld wel kan dragen op lange termijn. Een veel te optimistische inschatting, denkt het IMF.

Zwaardere bezuinigingsmaatregelen

Als die schuldverlichting er niet komt, en Griekenland en de Europese geldschieters vasthouden aan het doel van 3,5 procent overschot in 2018, dan moeten er volgens het IMF nog veel zwaardere bezuinigingsmaatregelen worden genomen om dat ook daadwerkelijk te bereiken. Die maatregelen zouden alle partijen te ver gaan. Het fonds is daar zelf trouwens ook in het geheel geen voorstander van.

De impasse lijkt dan ook niet te doorbreken en het scenario dat het IMF nooit gaat deelnemen aan het noodprogramma wordt steeds realistischer.

Nein

Als dat het geval is, willen in ieder geval de Duitsers het noodprogramma stoppen. Op vragen van RTL Z zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën: "De Eurogroep heeft meerdere keren afgesproken dat deelname van het IMF aan het huidige programma onmisbaar is. (…) Zonder het IMF eindigt het lopende hulpprogramma."

Over een eventueel vervangend noodprogramma zou dan opnieuw onderhandeld moeten worden en dat moet door het Duitse parlement worden goedgekeurd.

Geen tijd voor onderhandelen

En die tijd hebben de Grieken gewoonweg niet. Het land krijgt pas weer nieuwe miljarden uit het noodsteunfonds als een nieuwe voortgangsrapportage succesvol is afgerond. Als dat niet gebeurt, raakt het land deze zomer weer in grote financiële problemen. In juli moet het land ruim 7 miljard aan leningen terugbetalen. Dat geld is er domweg niet. Als de Grieken geen steun krijgen, kan het land niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Eerder werden er wel al miljarden uit het derde noodpakket overgemaakt aan Griekenland, toen het IMF ook nog niet deelnam. Dat roept de vraag op waarom dat deze keer niet zou kunnen.

Het antwoord lijkt vooral te komen van de Duitse verkiezingen. De Duitse minister van Financiën wordt steeds rechtlijniger ('geen steun zonder het IMF') en de voorzitter van de noodfonds, Klaus Regling, zei vorige week in Luxemburg dat hij niet denkt dat een volgende uitbetaling kan plaatsvinden zonder steun van het IMF.

Nog meer onenigheid

Wat Regling betreft mag die steun ook in de vorm van advies komen, maar daarover is hij het niet eens met de Duitsers. Het ministerie laat weten dat de rol van het IMF zowel 'technisch als financieel' moet zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van