Afkoopsom VU-bestuurder

Ontslagen VU-bestuurder kreeg half miljoen

17 juni 2014 08:30 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Ontslagen bestuurder Wouter van Ewijk van het VU Medisch Centrum heeft een vertrekpremie van bijna een half miljoen euro ontvangen.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. In 2012 werd het Amsterdamse VU getroffen door een reeks affaires. Eerst raakte het academisch ziekenhuis in opspraak door televisieopnames op de spoedeisende hulp, daarna door langdurig geruzie tussen artsen. De affaires leidden in augustus tot het ontslag van zowel bestuursvoorzitter Elmer Mulder als Van Ewijk.

Bijna twee jaar lang bleef verborgen dat Van Ewijk een vertrekpremie meekreeg. Hij ontbrak vorig jaar op de lijst met afkoopsommen aan ziekenhuisbestuurders, die vakblad Medisch Contact elk jaar opstelt. De vertrekregeling van Mulder, eveneens een half miljoen, stond wel prominent op die lijst.

Aan zicht onttrokken
Nu blijkt dat het academische ziekenhuis Van Ewijk nog acht maanden doorbetaalde, waardoor het zijn vertrekregeling niet hoefde te vermelden in het jaarverslag over 2012. Zo bleef de regeling aan het zicht van de buitenwereld onttrokken.

Uit onderzoek blijkt dat Van Ewijk echter niet met lege handen vertrok. De doorbetaling van acht maanden salaris, sociale lasten en pensioenpremie kostte het VU Medisch Centrum 167.000 euro. Daarnaast toucheerde de bestuurder een ontslagvergoeding van bijna 327.000 euro. Daarmee komt de totale vertrekregeling op 494.000 euro.

Psychiater
Wouter van Ewijk studeerde geneeskunde aan de VU en werd in 1982 psychiater. In 1997 werd hij bestuurder van De Geestgronden, dat in 2007 fuseerde met een andere instelling voor geestelijke gezondheidszorg tot GGZ Ingeest. Hij was een van de architecten van de daarop volgende fusie met het VU Medisch Centrum in 2008, waardoor hij zelf in de raad van bestuur van de combinatie terecht kwam. Na de crisis die leidde tot zijn ontslag, is die fusie weer ongedaan gemaakt.

Opmerkelijk is dat de afkoopsom van Van Ewijk in stukken van het VU wordt omschreven als ‘een vergoeding van te derven inkomsten over meerdere jaren.’ Negen maanden na zijn ontslag ging Van Ewijk echter alweer aan de slag als bestuursvoorzitter van zorginstelling De Forensische Zorgspecialisten. Zijn verdiensten daar zijn onbekend, maar zijn voorganger verdiende er ruim 200.000 euro per jaar.

Daarnaast vervult Van Ewijk een reeks betaalde nevenfuncties. Zo ontvangt hij als toezichthouder van de Rafaël Stichting en GGZ Oost Brabant respectievelijk 14.520 euro en 8000 euro per jaar. Ook geeft hij lezingen, onder meer over reputatiemanagement.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`