Economie

Met deze luchtvaartmaatschappijen vlieg je veilig en stipt

03 januari 2020 16:54 Aangepast: 03 januari 2020 17:07

Het scheelt niet veel, maar KLM staat nét in de top 20 van veiligste luchtvaartmaatschappijen van 2020. KLM moet dan wel 19 andere maatschappijen voorlaten, maar laat honderden concurrenten achter zich. Wie op tijd vliegen belangrijk vindt, moet in Azië zijn.

De Australische maatschappij Qantas is uitgeroepen tot de veiligste van de wereld. Ieder jaar kijkt luchtvaartwebsite AirLineRatings naar onder meer grote incidenten, de leeftijd van de vloot, winstgevendheid en de keuringen van autoriteiten. Dit keer werden 405 verschillende maatschappijen onderzocht.

Qantas

Qantas wordt vooral geroemd om het voorop lopen met technologieën. Die kunnen vliegtuigen tijdens de vlucht monitoren en de informatie naar de grond sturen. Daardoor kunnen kleine problemen tijdig worden opgemerkt.

Ook KLM haalt de top 20. Niet slecht, maar het moet veel Europese concurrenten, zoals Lufthansa en SAS, voor laten gaan. Air France, dat onder hetzelfde moederbedrijf als KLM valt, heeft de top 20 niet gehaald.

Budgetmaatschappijen

De onderzoekers maakten ook een aparte top 10 van budgetmaatschappijen. Daar staat Air Arabia bovenaan. Van de budgetmaatschappijen die op Nederlandse luchthavens vliegen, staan FlyBe (2), Vueling (8) en Wizz Air (10) in de top 10. De grotere maatschappijen EasyJet en Ryanair staan niet in de lijst.

Punctualiteit

Wie stiptheid belangrijk vindt, moet vliegen met het Indonesische Garuda. Die maatschappij vliegt ook vanaf Schiphol naar bestemmingen in Indonesië. Volgens OAG Aviation, dat software ontwikkelt met luchtvaartdata, is er geen enkele andere maatschappij die zo stipt vliegt.

Opvallend genoeg staan er veel Aziatische maatschappijen in de top 10. Zo staan er twee Japanse en twee Singaporese maatschappijen in de lijst. De enige Europese maatschappijen in de hogere regionen zijn het Russische Aeroflot (6) en Iberia (11).

Vertraging op het vliegveld

Vertraging ligt natuurlijk niet altijd aan de maatschappij. Het kan ook misgaan op het vliegveld. De minste vertraging loop je op op het tweede vliegveld van Moskou, dat Sjeremetjevo heet. Het vliegveld van Madrid is het enige andere Europese vliegveld in de top 10.

Blijkbaar zijn Rusland en Spanje de beste Europese landen als het op stipt vliegen aankomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Ryanair ziet geen heil in langeafstandsvluchten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van