Economie

Olieprijs schiet omhoog na dodelijke raketaanval op Iraanse generaal

03 januari 2020 09:07 Aangepast: 03 januari 2020 09:07
Een archieffoto van de Iraanse generaal Soleimani. Beeld © AFP

De prijs van ruwe olie is vannacht hard omhoog geschoten, nadat duidelijk werd dat het Amerikaanse leger de belangrijkste Iraanse militaire leider om het leven heeft gebracht. De toegenomen spanningen zijn een potentieel gevaar voor de olieproductie, en dus stijgt de prijs.

Een Amerikaanse drone voerde een raketaanval uit bij het internationale vliegveld van Bagdad, in Irak. Daarbij vielen naar verluidt acht doden, waaronder het doelwit: de Iraanse generaal Qassim Soleimani. Ook de Iraakse militieleider Abu Mahdi kwam om het leven.

Vergelding

Soleimani gaf leiding aan de Iraanse steun voor gewapende milities in verschillende landen in de regio, om zo de invloed van Iran uit te breiden. Volgens de Amerikanen was het ombrengen van de Iraanse generaal noodzakelijk om Amerikaanse burgers en militairen te beschermen.

Maar de aanval is zeker niet zonder risico's. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, heeft al gewaarschuwd dat de VS verantwoordelijk is voor de consequenties van de aanval en noemt het 'een extreem gevaarlijke en domme escalatie'.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft in een officiële reactie al 'harde wraak' gezworen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Iraanse generaal omgebracht bij raketaanval VS op vliegveld Bagdad

Olie snel duurder

En precies de vrees voor escalatie doet de financiële markten beven. De prijzen van een vat ruwe olie stegen dan ook direct hard, met zo'n 3 procent voor zowel Brent-olie als Amerikaanse olie. Instabiliteit in het Midden-Oosten zorgt vrijwel altijd voor stijgende olieprijzen, omdat de olie vooral daar uit de grond komt.

Irak en Iran zijn respectievelijk de vierde en vijfde olieproducent ter wereld. Marktanalist Jeffrey Halley van OANDA noemt een 'indirecte reactie' het meest voor de hand liggend, 'en olie-installaties en tankers waren mijn eerste gedachte'.

Ook beurscommentator Jacob Schoenmaker ziet de angst voor het lamleggen van een deel van de olietoevoer als een gevaar. Hij wijst erop dat ook in 2019 oplopende militaire spanningen in de regio ten koste gingen van de olie-industrie.

Beurs in het rood

Direct na opening van de beurs daalden de aandelenkoersen flink. In de AEX-index stond aan het begin van de handel alleen oliebedrijf Shell in de plus. Shell profiteert immers van een stijgende olieprijs.

De AEX stond een paar minuten na de start van de handel 0,6 procent in de min. Ook in Duitsland en Frankrijk openden de beurzen met verliezen tot 1 procent.

Straat van Hormuz

Vorig jaar overmeesterde Iran twee internationale olietankers in de Straat van Hormuz, de oliesnelweg van de wereld. Volgens Iran omdat de schepen regels overtraden, maar alom werd aangenomen dat het om een vergeldingsactie ging.

Kort daarvoor zeiden de Amerikanen namelijk een Iraanse drone uit de lucht te hebben geschoten, iets wat de Iraniërs op hun beurt niet lang daarvoor ook hadden gedaan met een Amerikaanse drone.

In september werd de grootste olieverwerkende installatie ter wereld in Saoedi-Arabië getroffen door een raketaanval. Volgens de VS en Saudi-Arabië zat het Iraanse regime achter die aanslag.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Saoedi-Arabië: Iran 'onmiskenbaar' achter aanslag op olie-installaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van