Economie

Turkije pakt piloten op die Ghosn hielpen ontsnappen

02 januari 2020 14:00 Aangepast: 02 januari 2020 14:00
Carlos Ghosn verlaat zijn huis in Tokio. Beeld © AFP

De Turkse politie heeft zeven personen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de vlucht van automagnaat Carlos Ghosn.

De voormalige Nissan-topman, die huisarrest had in Japan, vluchtte aan het einde van het jaar in een privévliegtuig via Istanboel naar Libanon. Ghosn wordt in Japan beschuldigd van belastingfraude en belastingontduiking. In afwachting van een proces zat hij aanvankelijk in de gevangenis, maar dat werd later omgezet in huisarrest. Zijn paspoort moest hij inleveren.

Volgens Ghosn is het Japanse rechtssysteem corrupt en kan hij zich daar niet goed verdedigen. Hij spreekt van een complot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De miraculeuze ontsnapping van wonderdokter Carlos Ghosn

Zeven mensen opgepakt

In Istanboel werden naast vier piloten ook twee medewerkers van de luchthaven aangehouden en een vrachtarbeider.

Volgens een medewerker van het Turkse ministerie van binnenlandse zaken was de grenspolitie niet op de hoogte van de komst en het vertrek van Ghosn. Volgens vluchtgegevens heeft de gevallen topman verschillende vliegtuigen gebruikt om van Tokio naar Istanboel te vliegen en vervolgens door te reizen naar Beiroet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aanklacht Ghosn voor miljoenenverduistering Nissan

Permanent bewaakt

Het huis waar Ghosn verbleef werd permanent met camera's bewaakt. De zakenman, die zowel het Franse, Libanese als Braziliaanse staatsburgerschap bezit, werd dagen geleden door een particulier beveiligingsbedrijf uit Tokio gesmokkeld.

Aan het vluchtplan zou drie maanden zijn gewerkt. Volgens geruchten is Ghosn in een grote instrumentenkoffer ontsnapt.

Geen uitleveringsverdrag

Japan gaat nu met Libanon in gesprek over de toekomst van Ghosn. Het land wil de voormalige Nissan-topman graag terug zodat hij alsnog berecht kan worden. Maar Libanon en Japan hebben geen uitleveringsverdrag.

Japan doneert wel veel geld en middelen aan Libanon, vertelde correspondent Olaf Koens eerder. Dat geld kan mogelijk worden ingezet als drukmiddel om Ghosn toch uit te leveren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van