Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Crowdfunders dupe van failliet kledingbedrijf

20 augustus 2015 14:50 Aangepast: 06 september 2015 20:35
Simon Douw van Crowdfunding Consultancy bureau Douw&Koren vindt het lastig om te zeggen of de renteprecentages daadwerkelijk te hoog zijn

Ruim 150 crowdfunders die 129.000 euro leenden aan kledingbedrijf Kattenburg Corporate Clothing, dreigen hun geld kwijt te raken. Het bedrijf ging vorige week failliet.

Kattenburg Corporate Clothing werd in 2006 opgericht door textielondernemer Rob Kattenburg, een bekende naam op de markt voor bedrijfskleding. Twee jaar later nam hij branchegenoot Weenink over, dat bedrijfskleding aan zorginstellingen levert. Vorige week dinsdag ging het bedrijf failliet.

In 2013 haalde Kattenburg door middel van crowdfunding groeikapitaal op. Via het platform GeldVoorElkaar schreef het bedrijf een lening uit met een looptijd van vier jaar en een rentevergoeding van 8 procent. Uit de site blijkt dat 158 investeerders in totaal ruim 129.000 euro in het bedrijf staken. Hun inleg varieerde van 100 euro tot 5000 euro.

Bankroet
Door het bankroet kunnen de crowdfunders waarschijnlijk fluiten naar hun geld. Curator Matthijs van der Laarse bevestigt het faillissement, maar kan nog niet ingaan op de gevolgen voor de crowdfunders. “Mijn eerste prioriteit is kijken naar de mogelijkheden van een doorstart. Daarna gaan we onder meer de positie van de schuldeisers bekijken.”

Eigenaar Kattenburg acht de kans klein dat de crowdfunders iets terugzien van hun investering. “Zij moeten hun vordering indienen bij de curator. Maar de banken, de fiscus en de curator gaan voor, waardoor ik vrees dat er voor hen niets overblijft.”

Bezuinigingen
De ondernemer wijt het faillissement aan de bank, die de kredietkranen dichtdraaide. “Door de bezuinigingen in de zorg daalde onze omzet in 2013 met 40 procent. Het jaar daarop trad herstel in, maar de banken waren het vertrouwen kwijt.”

Kattenburg leidde in de jaren negentig Kattenburg Uniforce. Na een fusie met de bedrijfskledingtak van PTT in 1999 behoorde dat bedrijf met een omzet van 32 miljoen tot de marktleiders in de Nederlandse markt voor bedrijfskleding.

ZIE OOK: Crowd-lenen levert meer op dan sparen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van