Economie

Productie zonnestroom flink gegroeid in 2019

30 december 2019 13:30 Aangepast: 30 december 2019 13:35
Beeld © ANP

Zonnepanelen nemen een steeds groter deel van de Nederlandse energieproductie voor hun rekening. De productie van zonnestroom groeide het afgelopen jaar met 46 procent en is nu goed voor 4 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Gelijk aan 2 miljoen huishoudens.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van energieopwek.nl, de site van het Energieakkoord die realtime de productie van duurzame energie toont.

Al met al werd dit jaar 13 procent meer duurzame energie, waar ook windmolens en biomassa toe behoren, opgewekt in vergelijking met 2018. Dat betekent dat van alle opgewekte energie nu 8,6 procent uit duurzame bronnen komt.

20 procent stroom is duurzaam

De hoeveelheid duurzame energie uit windmolens steeg met 4 procent. De productie van stroom en warmte met biomassa, de grootste van de duurzame energie-opwekkers, nam dit jaar met 13 procent toe. Uitgedrukt in warmte leverde deze biomassa voldoende energie op voor de verwarming van bijna 2,5 miljoen gemiddelde woningen.

Voor heel 2019 kwam gemiddeld 20 procent van de gebruikte stroom uit duurzame bronnen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat het percentage duurzame stroom groeit naar 70 procent in 2030.

De cijfers van energieopwek.nl sluiten aan bij die van de Lokale Energie Monitor die de Stichting 'Hier opgewekt' in november publiceerde. Daaruit bleek dat lokale energiecoöperaties stroom leveren voor een kwart miljoen huishoudens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgers maken vaker samen stroom, nu voor kwart miljoen huishoudens

Samen stroom opwekken

Door heel Nederland zijn er inmiddels 582 lokale energiecoöperaties, waarin burgers samenwerken.Het grootste deel van de coöperaties, zo'n 80 procent, is bezig met zonne-energieprojecten. Er kwamen bijna 200 nieuwe projecten bij in het afgelopen jaar.

Door zonnepanelen op daken en zonneparken op het land wordt nu genoeg stroom opgewekt voor 35.000 huishoudens. Er staan nog tien drijvende zonneparken op de planning. 

Zelf je woning verduurzamen? In een serie verhalen leggen wij dit jaar uit hoe dat moet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo kan het ook: energie opwekken met je buren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van