Economie

Beleggen in 2020: aandelen, obligaties of cash?

01 januari 2020 07:57 Aangepast: 14 mei 2020 21:12
Waar moet je in beleggen in 2020? De meningen verschillen. Beeld © ANP

Na het schitterende beursjaar 2019 vraag je je natuurlijk af waarin je je geld in 2020 moet steken. In aandelen? Is het slimmer om over te stappen naar obligaties en bitcoins? Of wordt het tijd om contanten aan te houden? RTL Z maakte een rondje langs de velden.

In het afgelopen jaar zat je met bijna alles wel goed: aandelen, obligaties, bitcoins, huizen en grondstoffen zoals olie, goud en zilver. Wordt 2020 weer zo mooi?

Zoveel banken en analisten, zoveel smaken, maar de specialisten die wij spraken zien over het algemeen het meest perspectief in aandelen. Daarbij zijn de meeste wel aan de voorzichtige kant. Dat hangt samen met de veelal bescheiden verwachtingen van de economische groei. Sommige analisten zien wel ruimte voor meevallers.

In obligaties zien de meeste analisten die RTL Z raadpleegde weinig perspectief, of het moeten obligaties uit de VS of bedrijfsobligaties zijn.

Sommige analisten zijn terughoudender en adviseren om een deel van je vermogen in contanten aan te houden, zodat je kunt profiteren als de aandelenkoersen dalen.

'Ruimte voor meevallers'

"Het blijft koffiedik kijken, maar we staan er best goed voor. Op dit moment zie ik geen beren op de weg waar we ons zorgen over moeten maken. De AEX zal een beetje voortkabbelen", zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

"We gaan wel naar een lagere economische groei, maar dat is ingeprijsd en daardoor is er ruimte voor meevallers". Schoenmaker verwacht dat de tienjaarsrente op Nederlandse staatsobligaties niet verder zal dalen en zelfs tot boven de nul zal stijgen.

"Dat is niet per se goed voor aandelen, maar zolang de rente onder de 1 procent blijft, hoeft dat niet onoverkomelijk te zijn voor de beurs. Zolang de rentestijging maar een teken is van kracht, bijvoorbeeld door groeiverwachtingen die meevallen", zegt Schoenmaker.

Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China lijken met een sisser af te lopen, denkt hij. Wat de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november betreft, staat Trump er het beste voor, zegt Schoenmaker. Beleggers zijn blij met hem als president. 

Het verband tussen de conjunctuur en beleggingsbeleid. Het verband tussen de conjunctuur en beleggingsbeleid.

Cash

Over obligaties is hij minder te spreken, alhoewel hij ook weer geen bloedbad verwacht. Vanuit het oogpunt van risicospreiding moet je altijd een beetje in obligaties zitten, zegt hij, maar Schoenmaker geeft de voorkeur aan contanten. Hij denkt daarbij aan minstens 30 tot 50 procent van de portefeuille.

"Als er een dipje in de aandelenmarkt komt, stop dat geld dan weer in de beurs. Het succes van Warren Buffet lag ook in het feit dat hij als een van de weinigen cash beschikbaar had om in geval van een uitverkoop op de beurs toe te slaan", weet Schoenmaker.

'Tweesprong'

"De wereldeconomie staat op een tweesprong", vindt Valentijn van Nieuwenhuijzen, chief investment officer van NN Investment Partners (NNIP). Politieke onzekerheid in de vorm van handelsconflicten, sociale onrust, het klimaat en de vraag hoe de onderhandelingen over de relatie tussen de EU en de Britten uitpakken kunnen ertoe leiden dat de economische groei zal dalen. NNIP spreekt zelfs van een mogelijke recessie. Voor aandelen zou dat slecht nieuws zijn.

Als de politieke risico's echter afnemen of als overheden de economie gaan stimuleren, dan ontstaat er een heel ander scenario. Aandelen worden dan juist interessanter. Dat geldt met name voor aandelen uit de eurozone en Japan, aldus Van Nieuwenhuijzen. Binnen Europa heeft hij de voorkeur voor cyclische aandelen, dus aandelen van bedrijven die flink profiteren als de economische groei aantrekt.

Groen

Sowieso is NN Investment Partners gecharmeerd van duurzame aandelen. Deze zullen immers profiteren als de nadruk in de maatschappij meer op duurzaam komt te liggen.

Ook over groene obligaties is NNIP te spreken. Het verwacht dat er meer van zullen worden uitgegeven. Zo zullen overheden meer gaan besteden aan onder meer schonere energie en slimme steden. Verder geven ook steeds meer bedrijven groene obligaties uit.

Beleggen in groene obligaties is ook een manier om bedrijven te selecteren die innovatief zijn vooruitkijken en minder last hebben van onder meer klimaatrisico's, denkt Edith Siermann, hoofd Fixed Income & Responsible Investing bij NNIP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In 2019 verdiende je vooral geld met aandelen en bitcoin

Optimisme én twijfel

Ook bij Jeroen Blokland, portfolio manager bij Robeco, is er enige twijfel over welke kant het op gaat in 2020. Het optimisme overheerst, hij denkt dat de wereldwijde groei nog een jaartje kan doorzetten en dat zal goed zijn voor aandelenkoersen, die 'het laatste deel van de opwaartse beweging van bijna tien jaar' zullen kunnen ingaan. In obligaties ziet Blokland weinig perspectief.

Maar wat als het anders uitpakt, vraagt hij zich af. Wat als de economische groei eerder stagneert dan hij denkt en er een recessie optreedt? Dan kunnen de aandelenkoersen met meer dan 20 procent onderuit gaan. Obligaties zullen dan juist een vluchthaven kunnen zijn, net als bijvoorbeeld goud. Mocht er een recessie uitbreken, dan zal deze wel minder heftig zijn dan tien jaar geleden, denkt Blokland.

'Zonnestralen'

"Er breken wat voorzichtige zonnestralen door", aldus een optimistischer gestemde Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro MeesPierson. Hij spreekt van een prille verbetering. Ook in 2020 voorziet hij geen recessie en dat maakt de weg vrij voor een periode van lage, maar positieve economische groei.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De situatie in de maakindustrie is nog zwak en dat betekent dat 'besmettingsgevaar' naar de dienstensector nog niet kan worden uitgesloten, zegt Wessels. Daarnaast zijn er geopolitieke risico’s, zoals de handelsoorlog (die toch nog kan escaleren), de afzettingsprocedure tegen president Trump van de VS en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Wessels adviseert niettemin te blijven beleggen in aandelen en het belang in obligaties te verkleinen, vanwege de zeer lage of zelfs negatieve rente. Verder is het advies een buffer in liquiditeiten aan te houden. Die kan van pas komen als de verbeteringen 'overtuigender' worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kijk voor goede belegging naar losers van het jaar

Amerikaanse aandelen

Welke aandelen je volgens ABN Amro moet hebben? Wessels kiest voor bedrijven in de gezondheidszorg en informatietechnologie, die kunnen het namelijk ook goed doen bij een lage economische groei. Verder is hij, in tegenstelling tot NNIP, niet enthousiast over Europese aandelen. Juist Amerikaanse aandelen zijn favoriet, omdat de maakindustrie in de VS minder groot is en het land minder afhankelijk is van de wereldhandel.

Wat obligaties betreft, het geld dat je daarin steekt kunt je het best beleggen in bedrijfsobligaties van bedrijven die het minst risicovol worden geacht. Zij bieden immers een hogere rente dan veel staatsleningen. Ook obligaties uit opkomende markten en van landen uit de periferie van de eurozone zijn interessant, denkt ABN Amro.

'Verlaging winstprognoses'

Van Lanschot is echter terughoudend over aandelen in het algemeen en, net als ABN Amro, Europese aandelen in het bijzonder. Dat komt doordat de economie wat minder snel groeit, terwijl de beurzen nog wel omhoog gaan. Voor 2020 gaat Van Lanschot niet uit van een forse inzinking van de economie, maar om de bedrijfswinsten te realiseren die analisten verwachten, is méér nodig, denkt de bank.

Dat kan leiden tot verlagingen van de winstverwachtingen en dat kan weer resulteren in lagere koersen, aldus Van Lanschot. 

Als je obligaties koopt, moet je in de VS zijn, denken analisten van de bank. Ze denken niet dat de lange rente fors zal oplopen. Verder zien ze nog wat in bedrijfsobligaties, die bieden immers meer rendement dan staatsobligaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van