Economie

Staatsschuld 395 miljard, voor het eerst sinds crisis onder 50 procent

24 december 2019 10:08 Aangepast: 24 december 2019 10:24
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds de uitbraak van de economische crisis in 2008 is de Nederlandse overheidsschuld onder de 50 procent van bruto binnenlands product (bbp) uitgekomen. Toch bedraagt de schuld nog altijd 395 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën. Over de eerste drie kwartalen van 2019 had de overheid een overschot van 14 miljard euro. Er kwam 349 miljard euro binnen, terwijl er 335 miljard euro uit ging.

Schikking met ING

De overheidsinkomsten stegen in het derde kwartaal met bijna 12 miljard euro. Die groei is volledig toe te schrijven aan gestegen belastingen en sociale premies. Ook de schikking van 775 miljoen euro met ING wegens het gebrek aan controle op witwassen draagt positief bij aan de overheidsfinanciën.

Tegelijkertijd stegen de uitgaven ook. Totaal werd er in de eerste negen maanden 9 miljard euro meer uitgegeven dan in de eerste drie kwartalen van 2018. Ruim de helft hiervan kwam voor rekening van de gestegen uitgaven aan sociale uitkeringen en zorg. De kosten voor werkloosheidsuitkeringen daalden juist.

Opsteker voor Hoekstra

De cijfers van zijn een enorme opsteker minister van Financiën Wopke Hoekstra. De najaarsnota van het ministerie van Financiën, gepubliceerd op 26 november, ging nog uit van 10,4 miljard euro over heel 2019.

Vorige week nog waarschuwde het Centraal Planbureau (CPB) dat de overheid bij ongewijzigd beleid in 2025 afstevent op een tekort van 16 miljard euro. Hierdoor kunnen toekomstige generaties niet rekenen op dezelfde publieke voorzieningen als de huidige generatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van