Ga naar de inhoud
Economie

Nederlanders shoppen zich rot voor kerst: hier geven we ons geld aan uit

Ook op de kerstmarkt werd volop met pin betaald. Beeld © ANP

De week voor kerst zijn vooral sieraden, boeken en planten populair. Aan de kassa, op de kerstmarkt en in webwinkels werd afgelopen week volop geld uitgegeven, meldt Betaalvereniging Nederland.

Volgens de Betaalvereniging kochten we dit jaar vooral sieraden en boeken. Verder werden er 42 procent meer planten en dieren verkocht dan in een normale werkweek. "Dat kan vermoedelijk worden toegeschreven aan de verkoop van veel kerstbomen, kerststerren en amaryllissen", schrijft de Betaalvereniging.

Bonusdag voor kerst

Tot en met afgelopen zondag betaalden klanten al evenveel met debit- en creditkaarten als in dezelfde week in 2018. De omzet valt dus waarschijnlijk hoger uit dan vorig jaar voor kerst, want eerste kerstdag valt dit jaar een werkdag later dan in 2018.

"Dat betekent een bonusdag aan de kassa", schrijft Betaalvereniging Nederland. En ook tijdens kerst zijn meer supermarkten, restaurants en zelfs drogisterijen open dan vroeger.

Meer
Lees ook
Meer mensen moeten werken met kerst: 'We gaan naar een 24-uurseconomie toe'

Bijna 1000 transacties per seconde

De brancheorganisatie telde zaterdag al bijna 20 miljoen kaartbetalingen. Het hoogtepunt was om 16:15 uur, toen waren er bijna 1000 transacties per seconde.

Afgelopen week is bijna 15 procent vaker met betaalkaarten betaald dan in een normale week. Ook online werd meer uitgegeven. Webshops ontvingen tot en met zondag zo'n 20 procent meer betalingen met iDEAL en creditcard dan in een normale week én in dezelfde periode in 2018.