Economie

CO2-uitstoot is verder afgenomen, vooral dankzij energiebedrijven

24 december 2019 07:11 Aangepast: 24 december 2019 07:20
Archiefbeeld Files

De CO2-uitstoot in Nederland was in het derde kwartaal 4,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname is vooral te danken aan energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer. Huishoudens stootten juist meer koolstofdioxide uit.

Daarentegen nam de CO2-uitstoot van huishoudens en de dienstverlening toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer CO2-uitstoot door kachel en auto

Huishoudens zijn juist meer CO2 gaan uitstoten. We verstookten meer aardgas om onze huizen op te warmen en ook ons autogebruik zorgde voor meer CO2-uitstoot. Al met al was de CO2-emissie van huishoudens in het derde kwartaal bijna 3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De CO2-uitstoot van huishoudens bedraagt ruim 17 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, die goed is voor bijna 11 procent van de CO2-uitstoot, ruim 3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2018.

Lagere uitstoot van energiebedrijven

Ondanks dat huishoudens meer koolstofdioxide uitstootten, is de totale emissie gedaald. Energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer stootten namelijk bijna 13 procent minder CO2 uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. En deze bedrijven zijn samen goed voor bijna 29 procent van het totaal.

De afname komt vooral doordat elektriciteitsbedrijven minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet bij hun productie, schrijft het CBS. Ook de uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid kwam ruim 5 procent lager uit. Dit cluster was goed voor ruim 26 procent van de totale uitstoot.

Meer CO2 door transport

De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het derde kwartaal bijna 2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De uitstoot van de luchtvaart, binnenvaart en wegvervoer nam toe. De zeevaart stootten juist minder CO2 uit.

Onze emissie moet nog een stuk verder omlaag. Eind volgend jaar moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990, oordeelde de Hoge Raad vorige week in de bekende Urgenda-zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoge Raad: CO2-uitstoot moet verder worden verminderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van