Economie

Banken mopperen over toenemende aantal regels en eisen

25 november 2015 20:51 Aangepast: 02 februari 2017 11:52
Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 is er veel veranderd in de sector Beeld © ANP

Bankiers staan niet bepaald te springen om nieuwe regels en eisen vanuit de politiek. Als die wel worden doorgevoerd, dreigen ze extra kosten in rekening te brengen bij een hypotheek of lening.

"Begrijp ons niet verkeerd. De regelgeving en extra kapitaaleisen die de laatste jaren zijn ingevoerd, zijn goed", zegt SNS-topman Maurice Oostendorp. Hij is alleen wel bang dat nieuwe aanvullende eisen voor extra kosten gaan zorgen bij het aanbieden van financiële producten met een laag risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld om hypotheken of mkb-leningen.

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 is er veel veranderd in de sector. Zo zijn de buffers flink verhoogd en moeten bankiers een eed afleggen. De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt daarom in een persbijeenkomst over dit onderwerp dat de sector veel verder is in het doorvoeren van verbeteringen, dan mensen denken.

Weinig vertrouwen
Ondanks al deze maatregelen, is het wantrouwen in de banken nog steeds relatief hoog. In september had ruim één op de vier Nederlanders weinig tot zeer weinig vertrouwen in de bankensector. NVB-voorzitter Chris Buijink erkent dat er nog stappen gezet moeten worden, maar denkt niet dat consumenten positiever naar banken kijken als er meer regels worden ingevoerd. 

De financiële crisis, die voornamelijk veroorzaakt werd doordat banken vanaf 2000 te veel risico’s namen bij hypotheekverstrekking, zorgde ervoor dat overheden wereldwijd de touwtjes flink aantrokken in de branche. ING-topman Ralph Hamers is het ermee eens dat deze regelgeving ingevoerd is om nieuwe ongelukken te voorkomen, maar het moet volgens hem niet de bedoeling zijn dat banken daardoor moeilijker hun taken uit kunnen voeren.

Concurrentie Fintech
Hamers merkte daarbij op dat er tegenwoordig ook veel 'schaduwinstellingen' actief zijn. Dit zijn bijvoorbeeld crowdfundingsinitiatieven of hedgefondsen. Ze concurreren in zekere opzichten met banken, maar zijn nog aan minder regels gebonden.

Zijn ING-collega Dorothy Hill, ​directeur Corporate Strategy van ING, noemde deze Fintechinitatieven eerder 'een uitdaging voor de banken' en 'een wake-up call' voor de sector. "Waar je veel disruptie en een concentratie aan nieuwe start-ups ziet, hebben banken hun klanten onvoldoende bediend."

Crowdfundingsinitiatieven
Veel crowdfundingsinitatieven ontstaan nadat banken een lening afwijzen omdat ze een te hoog risico zijn. "Eén van mijn studenten is bezig met een scriptie naar crowdfunding", zei econoom Jaap Koelewijn pas geleden in het RTL Z-programma Money Talks. "Hij heeft een heleboel projecten door het kredietscoremodel van zijn eigen bank gehaald en kwam tot de conclusie dat deze niet bereid zou zijn om een lening te verstrekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van