Ga naar de inhoud
Economie

Utrecht beperkt stijging huur vrije sector, wil wonen betaalbaar houden

Vooruitlopend op kabinetsplannen zet de gemeente Utrecht een rem op de stijgende huurprijzen van woningen in de vrije sector. De begrenzing geldt voor een deel van de woningen in de stad Utrecht. Andere grote steden volgen nog niet, maar juichen landelijk beleid toe.

Het gaat om woningen die duurder zijn dan 720 euro per maand en die in het bezit zijn van leden van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN).

De gemeente sprak met de beleggers af de huren voor de komende vier jaar te begrenzen. De huurverhoging betreft maximaal de inflatie plus 1 procent.

Betaalbaar wonen is een probleem

In totaal gaat het om 6300 woningen, een kwart van de woningen met een huurprijs van boven de 720 euro per maand in Utrecht. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het een eerste stap en wordt er gesproken met meerdere partijen.

"Betaalbaar wonen is een groot probleem in Utrecht", zegt Matthijs Keuning, woordvoerder van de gemeente. Er is vooral een tekort aan woningen voor de lage en middeninkomens.

Doorstroom bevorderen

Met de begrenzing hoopt de gemeente de doorstroom van huurders vanuit de sociale sector naar een middensegment te bevorderen en meer ruimte te bieden aan de huishoudens met een middeninkomen. "Iedereen die in Utrecht wil wonen, moet dat ook kunnen", aldus Keuning.

De begrenzing geldt voor bestaande en nieuwe huurders die een woning gaan huren. Alleen als er investeringen in de woning worden gedaan, kan dit tot een hogere huurverhoging leiden dan afgesproken.

Met de afspraken loopt Utrecht vooruit op wensen van een meerderheid van de Tweede Kamer. Die wil namelijk ook dat het kabinet, samen met verhuurders, een plan maakt om de huurverhoging te maximeren. Daarover is de gemeente Utrecht ook nog in gesprek, zegt Keuning.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil huurstijging vrije sector aan banden leggen

Vrije sector mag huurprijs zelf bepalen

Nu mogen verhuurders in de vrije sector nog zelf weten met hoeveel procent ze jaarlijks de huur verhogen. Maar het idee is dat er een wettelijke beperking komt, zoals die er ook voor sociale huurwoningen is.

Dit jaar steeg de prijs van vrijesectorwoningen met gemiddeld 3,3 procent, berekende het CBS. In 2018 was dat nog 3,1 procent. De prijsontwikkeling verschilt per regio.

Huren
Lees ook:
Huren opnieuw flink gestegen, vooral in de vrije sector en na verhuizing

Andere gemeentes voeren ander beleid

Ook andere grote gemeenten, waaronder Den Haag, denken mee over een wet die de huurprijs begrenst. De gemeente Den Haag houdt er nu een ander beleid op na dan Utrecht, laat een woordvoerder weten.

"Wij gaan niet uit van een begrenzing van de huurprijzen zoals in Utrecht", zegt Jan Sinnige, woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Wel zorgt de gemeente dat een huurhuis in het middensegment alleen beschikbaar is voor middeninkomens. De eis wordt gesteld via de vergunning die verhuurders nodig hebben om een huis te verhuren, zegt hij.

Amsterdam: zou hier ook goed zijn

De gemeente Amsterdam laat weten ook in gesprek te zijn met de regering en met beleggers, maar voert nog geen specifiek beleid. "Als beleggers hun huurverhogingen gaan matigen, ben ik daar alleen maar blij mee. Het zou goed zijn als ze dit ook in Amsterdam gaan doen", zegt een woordvoerder.

De gemeente Rotterdam zegt nog te overleggen met vastgoedeigenaren over het begrenzen van de huur van bestaande woningen in de vrije sector. Voor nieuwbouw gelden wel al afspraken. Er is een jaarlijkse maximale prijsstijging vastgelegd van de inflatie plus 1,25 procent.

De gemeente zegt wetten vanuit Den Haag die 'excessieve huurstijgingen' tegengaan toe te juichen.