Economie

Nederland bereidde zich voor op terugkeer gulden

18 november 2014 13:59 Aangepast: 06 september 2015 15:31

Nederland had wel degelijk het plan klaar liggen om de gulden weer in te voeren als de eurocrisis volledig uit de hand was gelopen.

''Het is waar dat het ministerie van financiën en de toenmalige regering zich hebben voorbereid, ook op het slechtste scenario'', aldus Dijsselbloem. ''We zaten op het dieptepunt van de eurocrisis, waarbij overigens de regeringsleiders, inclusief het Nederlandse kabinet, altijd hebben gezegd: 'we wilden de eurozone bijeen houden en de euro behouden als eenheidsmunt. Desalniettemin is er ook gekeken naar wat als dat nou niet lukt’’, aldus Dijsselbloem.

ZIE OOK: Gesprek met de toenmalige minister de Jager: we bereiden ons voor op alle scenario's

''’Het is zeer terecht en zeer verstandig van de toenmalige regering om daar niet openlijk over te speculeren, omdat het heel veel te maken heeft met vertrouwen. Wanneer bekend zou zijn dat diverse regeringen zich zouden voorbereiden op ‘dit gaat mislukken, dit valt uiteen', op het hoogtepunt van de crisis, dan creëer je absoluut paniek op financiële markten en lopen beleggers massaal weg. Dat is het laatste dat je wilt, dan draag je bij aan je eigen nederlaag'', aldus Dijsselbloem.

ZIE OOK: Dijsselbloem: stabiliteitspact juist heel belangrijk, geen ruimte voor hogere uitgaven

Dijsselbloem ontkent dat de bankbiljetten al klaar lagen. 

Hij benadrukt dat we nu in een hele andere situatie zitten. ''De euro staat er een klap beter voor, de banken staan er veel steviger voor, begrotingen staan er beter voor, nu nog de groei die we willen''. ''We staan nu ver van het dal af''.

Bekijk hieronder hoe Dijsselbloem het zei:  (Voor het volledige gesprek: zie verder daaronder)

Het volledige gesprek met Dijsselbloem:

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`