Economie

Nettoloon van werkenden omhoog door nieuwe regels

18 december 2019 12:55
Foto ter illustratie Beeld © Getty

Werkenden hebben ook na hun dertiende maand iets om naar uit te kijken. Vanaf 1 januari houden ze netto meer over van hun salaris dan dit jaar nog het geval is.

Niet alleen stijgen de lonen naar verwachting sterker, ook een aantal maatregelen van het kabinet heeft een positieve invloed op het nettoloon.

Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. De veranderingen die hij voor het loonstrookje van werkende Nederlanders schetst, komen in grote lijnen overeen met de cijfers van Prinsjesdag.

Minder belasting

Allereerst gaan de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog. Deze beide kortingen worden verrekend met het bedrag waarover je belasting moet betalen.

Daardoor betalen alle werkenden uiteindelijk minder belasting, ook zelfstandigen. Mensen met een modaal inkomen (rond de 35.000 euro op jaarbasis) hebben daardoor maandelijks bijna 2 procent meer inkomen dan in 2019.

Heb je een hoger of een middeninkomen? Dan profiteer je ook nog eens van de overgang naar het tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting. Waar je eerst 38,1 procent belasting betaalde over een inkomen tussen grofweg 20.000 en 68.500 euro, wordt dat nu 37,35 procent.

Aanvullend pensioen

Mensen met een uitkering vanuit bijvoorbeeld de Participatiewet gaan erop vooruit omdat hun uitkering wordt geïndexeerd en de algemene heffingskorting omhoog gaat. Dat geldt ook voor mensen die alleen AOW krijgen.

De indexatie geldt niet voor aanvullende pensioenen. Wel profiteert ook deze groep van de stijging van de algemene heffingskorting en het tweeschijvenstelsel.

Tweeverdieners erop vooruit

Omdat de lonen volgend jaar gemiddeld harder stijgen dan de prijzen, gaat de koopkracht van met name werknemers erop vooruit, gemiddeld met 2,1 procent. Ook voor uitkeringsgerechtigden neemt de koopkracht toe.

Zo gaan tweeverdieners zonder kinderen en beide met een modaal inkomen er 2,6 procent op vooruit qua koopkracht. Tweeverdieners met een modaal en een half modaal inkomen én kinderen kunnen maar liefst 4,6 procent meer uitgeven.

Alleenstaande ouders met kinderen en AOW'ers met zo'n 30.000 euro aanvullend pensioen gaan er het minst op vooruit. Hun koopkracht stijgt in 2020 met respectievelijk 0,7 en 0,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van