Economie

Rekenkamer onderzoekt aandelenkoop Air France-KLM door Hoekstra

18 december 2019 08:55
Toestellen van Air France-KLM op Schiphol. Beeld © ANP

De Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar de aankoop van aandelen Air France-KLM door de staat. Eerder dit jaar maakte minister van Financiën Wopke Hoekstra bekend dat er op stel en sprong een belang van 14 procent in de luchtvaartmaatschappij was genomen.

De Rekenkamer bekijkt of het kabinet de Tweede Kamer wel op de juiste manier heeft geïnformeerd over de vergaande stap. Daarbij wordt bekeken of het te verdedigen is dat, zoals het kabinet zei, gezien de omstandigheden kon worden afgeweken van het gebruik om vooraf toestemming te vragen.

Het instituut wil ook bekijken of de aankoop van aandelen in de luchtvaartmaatschappij rechtmatig en in overeenstemming was met het budgetrecht. Het budgetrecht houdt in dat de Eerste en Tweede Kamer het recht hebben om de staatsuitgaven en de staatsinkomsten (de belastingheffing) te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren.

'Hoekstra gewaarschuwd door ambtenaren'

Het nieuws van de Rekenkamer komt een dag nadat NRC Handelsblad bericht dat toen minister Wopke Hoekstra van Financiën in februari namens de staat een belang van 14 procent kocht in Air France-KLM, hij wist dat de Tweede Kamer eigenlijk vooraf toestemming had moeten geven.  Ambtenaren hadden hem daarvoor gewaarschuwd, schrijft NRC.

Hoekstra zou het 'budgetrecht' schenden als hij zonder instemming vooraf van de Kamer aandelen in Air France-KLM zou kopen, zeiden ambtenaren tegen hem. Daardoor zou de aankoop onrechtmatig zijn.

De krant baseert zich op documenten die werden vrijgegeven nadat NRC een beroep deed op de Wet openbaarheid bestuur (WOB).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM-inkoop: een operatie in het grootste geheim

Achteraf toestemming

Hoekstra zette echter door en kocht voor 774 miljoen euro een belang van 14 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hij zei dat vanwege de gevoeligheid van het dossier hij zich niet kon houden aan het budgetrecht van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer gaf achteraf trouwens wel toestemming.

Vaste Kamercommissie

De geheime opkoopoperatie duurde ruim een week. In die periode werden op de beurs aandelen gekocht, door ABN Amro, namens de Nederlandse staat. Als naar buiten was gekomen dat Nederland aan het kopen was, dan zou dat de koers kunnen opstuwen, waardoor de staat en dus de belastingbetaler meer geld zou hebben moeten neerleggen. 

Het is trouwens niet zo dat Hoekstra helemaal niemand vertelde over zijn plannen. Alleen de leden van de vaste Kamercommissie Financiën werden vertrouwelijk op de hoogte gesteld, maar zij mochten niets daarover zeggen, zelfs niet tegen hun fractievoorzitters.

'Publiek belang'

Met het belang wilde de staat het 'grote publieke belang' van Schiphol en KLM veiligstellen. "Hiermee krijgen we nadrukkelijk een stem aan de tafel en worden de Nederlandse belangen beter gewaarborgd. Dit laat onze commitment zien aan de KLM en de hele groep. Er was te weinig zekerheid voor de toekomst."

Volgens Hoekstra vindt steeds meer besluitvorming rond Air France en KLM in de holding plaats. "Er was dus voor Nederland te weinig mogelijkheid om het publieke belang te verdedigen", zei hij. "Maar ik ben niet van plan om een activistische aandeelhouder te worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van