Economie

Geef je geld slim uit: financiële tips voor rond de jaarwisseling

17 december 2019 06:27 Aangepast: 17 december 2019 08:49
Beeld © Getty

Op de wereldeconomie heb je weinig invloed, maar voor je eigen portemonnee kun je wel wat betekenen. Met deze tips lukt het vast om financieel gezond het nieuwe jaar in te gaan.

Elk jaar verandert er het een en ander. Sommige zaken worden duurder, andere juist weer wat goedkoper. De belangrijkste wijzigingen hebben we voor je op een rij gezet. Plus een aantal dingen die je elk jaar even moet checken.

1. Zorgverzekering

Heb je al gecheckt of je huidige zorgverzekering nog altijd het beste bij je past? Het basispakket van alle zorgverzekeringen is altijd hetzelfde, maar voor aanvullende verzekeringen kan er van alles veranderd zijn. Bovendien wordt de premie jaarlijks een beetje hoger.

Onderzoek of je kunt overstappen. In onderstaande video leggen we uit waar je op moet letten.

2. Belasting

Volgend jaar wordt het belastingstelsel vereenvoudigd. Er blijven twee zogenoemde schijven over. Over je inkomen tot 68.507 euro betaal je 37,35 procent belasting. Daarboven 49,50 procent. Dat was in 2019 51,75 procent, dus vooral hogere inkomens profiteren van deze maatregel.

Daar staat tegenover dat aftrekposten steeds minder voordeel opleveren, voor die hogere inkomens. De komende jaren wordt het maximaal tarief voor aftrekposten verlaagd naar 37,05 procent. Volgend jaar is dat 46 procent. In 2019 nog 51,75 procent.

Je kunt hierop inspelen door te proberen aftrekposten naar voren te halen. Stel je schenkt 10.000 euro aan een goed doel, met een ANBI-status. Nu levert je dat een fiscaal voordeel op van 5.175 euro op. Volgend jaar 4.600 euro. In 2023 'slechts' 3.705 euro.

3. Doe een studie

Over aftrekposten gesproken: 2020 wordt - waarschijnlijk - het laatste jaar waarin je je studiekosten kunt aftrekken. Bijvoorbeeld als je een opleiding volgt, die je zelf betaalt.

Er zou op 1 januari 2020 een nieuwe subsidie voor bijscholing komen, die deze aftrekpost zou gaan vervangen. Maar de invoering daarvan is vertraagd.

4. Wil je een elektrische auto? Lease 'm dan nog dit jaar

De bijtelling voor elektrische auto's wordt volgend jaar hoger. Nu geldt voor auto's tot 50.000 euro 4 procent bijtelling. In 2020 wordt dat 8 procent tot 45.000 euro. Boven dat bedrag geldt 22 procent bijtelling.

Als je je stekkerauto nog deze maand via je werkgever leaset profiteer je vijf jaar van het lagere bijtellingstarief. Die periode van 60 maanden begint op de 'datum van eerste toelating': de dag waarop de auto voor het eerst gebruikt wordt.

5. Digitaal leeswerk volgend jaar goedkoper?

Een e-boek onder de kerstboom is een leuk cadeau, maar de kans is groot dat zo'n boek volgend jaar iets goedkoper is. Op digitale publicaties geldt volgend jaar het lage btw-tarief van 9 procent. Dit jaar is dat nog 21 procent.

Naast elektronische boeken worden ook de abonnementen op digitale kranten en tijdschriften goedkoper. Tenminste, als de uitgever de prijs van zo'n abonnement niet verhoogt.

6. Vermogensrendementsheffing

Het bedrag dat je belastingvrij mag sparen wordt volgend jaar weer een beetje hoger. Om precies te zijn: 30.846 euro. Heb je meer dan dat op je spaarrekening staan? Of heb je beleggingen die opgeteld boven dat bedrag uitkomen? Dan moet je daarover belasting betalen.

Om te bepalen hoeveel kijkt de belastingdienst op 1 januari 2020 naar je saldo. Misschien handig om nog even wat geld uit te geven in de laatste weken van het jaar? Bijvoorbeeld door je kinderen een schenking te doen. Op je spaarrekening doet het toch vrij weinig, met de lage rente.

Video: Kijkers aan Z over slimme eindejaarstips

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore