Ga naar de inhoud
Economie

President Trump bevestigt handelsdeal met China

President Donald Trump van de VS en de Chinese president Xi Jinping hebben een akkoord. Beeld © AFP

China en de Verenigde Staten zijn het eens over de inhoud van een voorlopige handelsdeal. President Donald Trump ziet daarom af van nieuwe importheffingen op producten uit het land.

Trump twittert dat tariefsverhoging van de VS op 156 miljard dollar aan onder meer speelgoed, computer, telefoons en kleding uit China niet doorgaat. Die nieuwe heffingen zouden gelden vanaf aanstaande zondag.

"We gaan meteen door met de onderhandelingen over de fase 2-deal", schrijft de Amerikaanse president. "Ik wil niet wachten tot na de verkiezingen van 2020."

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, liet eerder vandaag op een persconferentie al weten dat de Amerikaanse tarieven zijn geschrapt.

Handelsakkoord in meerdere fases

China en de Verenigde Staten onderhandelen al weken over een gedeeltelijk handelsakkoord. Deze 'fase 1-deal' moet de basis vormen voor een bredere handelsdeal tussen de twee grootmachten. Trump kondigde de deal op 12 oktober aan. Sindsdien onderhandelen de Chinezen en Amerikanen over de voorwaarden.

China heeft beloofd 40 tot 50 miljard dollar aan landbouwproducten, energie en andere producten uit de VS te kopen. Daarnaast gaat China meer doen om intellectueel eigendom van bedrijven te beschermen en namaakartikelen te bestrijden.

Er wordt nog onderhandeld over waar en wanneer de twee landen de deal formeel zullen ondertekenen, aldus de Chinese viceminister van Financiën Liao Min. Volgens Trump is het een 'geweldige deal voor ons allemaal'.

 

'VS
Lees ook
'VS en China dichtbij handelsdeal': records op Wall Street