Economie

Autorijders gaan 147 miljoen meer belasting betalen in 2020

13 december 2019 00:04 Aangepast: 13 december 2019 08:38
Beeld © ANP

Meer autorijders, stijgende tarieven en een fijnstofbelasting. Door deze oorzaken zullen Nederlandse autobezitters volgend jaar gezamenlijk 147 miljoen euro meer wegenbelasting gaan betalen.

Dat blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal zal de wegenbelasting naar verwachting 6,1 miljard euro opbrengen in 2020.

De wegenbelasting, of motorrijtuigenbelasting, bestaat voor grofweg driekwart uit nationale belastingen en een kwart uit een provinciaal deel. Vooral de opbrengsten voor het Rijk zullen komend jaar stijgen. Het groeiende wagenpark – er komen 200.000 auto’s bij - en de inflatiecorrectie leiden tot 131 miljoen euro aan extra belastinginkomsten. De fijnstoftoeslag brengt nog eens 49 miljoen extra in het laatje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet werkt aan invoering rekeningrijden in 2026

Drenthe duurste provincie

Autorijders in Friesland gaan er het meest op achteruit in 2020. Dat komt doordat een tijdelijke maatregel afloopt die de lasten van autobezitters vier jaar lang verlichtte. Het provinciale tarief stijgt daar met ruim 20 procent. De overige provincies komen uit tussen een stijging van 2 procent en een daling van 2 procent.

De duurste provincie om een auto te hebben blijft Drenthe. Daar betaal je volgend jaar 156 euro per kwartaal. Noord-Holland blijft de goedkoopste provincie, met een tarief van 139 euro kwartaal.

Dat laatste weet ook autoleasemaatschappij Athlon, dat zijn hoofdkantoor onlangs verplaatste van Almere naar Schiphol. Daarmee verhuisden 72.500 leaseauto's administratief mee van Flevoland naar Noord-Holland. De provincie Flevoland zal als gevolg in 2020 zo’n 20 procent minder wegenbelasting innen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van