De ijsmassa op Groenland smelt nog veel sneller dan tot nog toe werd aangenomen. Het tempo waarin het ijs verdwijnt, komt overeen met het ernstigste opwarmingsscenario van het internationale klimaatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Dat stelt een team van 89 wetenschappers op basis van gegevens van 1992 tot 2018. Ze publiceren hun bevindingen deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Vooral na het jaar 2000 gaat het hard. Het grote smelten verloopt inmiddels zeven keer zo snel als in de jaren negentig.
Aan het onderzoek werkten ook wetenschappers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht mee. Ze combineerden 26 afzonderlijke onderzoeken naar de omvang van de ijskap, waaronder de gegevens van elf satellietmissies. Die leveren 'onweerlegbaar bewijs', zeggen de onderzoekers.
Zeespiegelstijging
Tussen 1992 en 2018 zorgde het gesmolten water voor een zeespiegelstijging van ruim 1 centimeter. Als er geen maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde tegen te houden, komt de stijging in 2100 uit op 67 centimeter. VN-klimaatpanel IPCC ging tot dusver uit van maximaal 60 centimeter.
Sinds 1992 heeft Groenland 3800 miljard ton ijs verloren. Het hoogtepunt of dieptepunt was vooralsnog 2011. In dat jaar smolt 335 miljard ton Groenlands ijs. De cijfers over 2019 zijn nog niet definitief, maar zouden dit kunnen overtreffen, aldus de onderzoekers.
Klimaattop in Madrid
De timing van de publicatie is geen toeval. Al ruim een week praten politici, ambtenaren, bedrijven en ngo's in Madrid over de gevolgen van klimaatverandering. Vrijdag is de laatste dag.
Centraal staat de betaalbaarheid van de maatregelen. Zo wordt er gepraat over wat landen die te veel CO2 uitstoten kunnen doen en hoe landen die nu al schade ondervinden gecompenseerd kunnen worden.