Economie

Rutte en Schouten hervatten maandag overleg met protestboeren

09 december 2019 20:42 Aangepast: 09 december 2019 21:07
Een groep boeren voerden eind vorige maand actie langs de oprit van de A2 om de druk op het kabinet op te voeren. Beeld © ANP

De vastgelopen gesprekken tussen het kabinet en boerenorganisaties worden aankomende week weer hervat. Gisteren schreven de protesterende boeren nog dat zij zich buitenspel gezet voelden in het overleg over de noodzakelijke stikstofmaatregelen.

Minister-president Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw ontbijten aanstaande maandagochtend met vertegenwoordigers van dertien boerenorganisaties, verenigd in het Landbouw Collectief. Dat meldt het ministerie van Landbouw.

Op 13 november spraken de premier en de minister op het Catshuis ook met een delegatie van de boeren over de gevolgen van de stikstofaanpak voor de agrarische sector. Dat leverde volgens voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief een 'emotioneel gesprek' op. Een aangekondigde demonstratie ging ondanks het overleg gewoon door.

Alternatief plan

De boerenorganisaties kwamen vorige maand met een alternatief plan voor het oplossen van de stikstofcrisis. Zij willen dat het kabinet het rapport met de titel 'Uit de gecreëerde stikstofimpasse' als uitgangspunt nemen voor een stikstofakkoord. Daarin schrijven zij onder meer dat de landbouwsector de laatste maanden 'flink in de kou is gezet door de regering en een deel van de Tweede Kamer'.

Gisteren liet het Landbouw Collectief weten dat sinds maandag 3 december geen overleg meer is geweest met minister Schouten en dat zij zich 'buitenspel gezet' voelen in het overleg. Dat Schouten in de media verkondigde dat ze met de boeren praat, klopt volgens het collectief niet. Volgens de boeren volgt de minister toch vooral 'haar eigen koers'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruilverkaveling: onorthodox maar 'kan een oplossing voor stikstofcrisis zijn'

Stikstof Videoland

Documentaire Boze Boeren

Op Videoland is nu de documentaire Boze Boeren te zien. Veel maatregelen rondom de stikstofnorm hebben impact op boeren. Wij volgen boer Rens, die zijn brood verdient met de boerderij. En astmapatiënt Charissa, wiens ziekte verergert door de afnemende luchtkwaliteit. Twee verschillende levens, maar ze hebben toch wat gemeen: hun toekomst wordt bepaald door het stikstofbeleid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van