Economie

Kabinet mag nieuwe luchtvaartmaatschappijen niet weren van Lelystad Airport

09 december 2019 18:20 Aangepast: 09 december 2019 18:25
Lelystad Aiport wordt uitgebreid voor vluchten naar populaire vakantiegebieden. Beeld © ANP

Het kabinet mag toch geen nieuwe luchtvaartmaatschappijen weren op Lelystad Airport. Eerder liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) nog weten dat alleen maatschappijen die verhuizen vanaf Schiphol welkom zijn in Lelystad.

Nu blijkt dat het weigeren van nieuwe luchtvaartmaatschappijen indruist tegen 'de strikte voorwaarden van de EU met betrekking tot non-discriminatie, proportionaliteit en vrije markttoegang'. Dat schrijft Van Nieuwenhuizen maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Overloopluchthaven

De minister beloofde een jaar geleden nog Lelystad Airport vooral moet fungeren als 'overloopluchthaven' van Schiphol. In de praktijk zou dat betekenen dat de vakantievluchten die nu vanaf Schiphol vliegen, verhuizen naar Lelystad Airport en dat andere airliners zouden worden geweerd.

Dit stuitte verschillende maatschappijen tegen de borst. Zo liet operationeel directeur Diederik Pen van de Hongaarse prijsvechter Wizz Air vorige maand weten aan NRC dat zijn bedrijf graag wil gaan vliegen vanaf Lelystad Airport en dat de Nederlandse regering hen niet kan weren.

Toch autonome groei?

Dat blijkt nu dus te kloppen. Van Nieuwenhuizen houdt daarom inmiddels rekening met circa 10 tot 20 procent groei aan luchtverkeer van nieuwe maatschappijen op Lelystad.

Dat druist in tegen de wens van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Die nam op 20 december 2018 een motie aan die autonome groei op Lelystad Airport verbiedt, net als vrachtverkeer.

In de Kamerbrief van maandag schrijft Van Nieuwenhuizen dat zij desalniettemin blijft uitgaan van het idee van Lelystad Airport als overloopluchthaven. "In verband met de schaarse capaciteit op Schiphol zullen luchtvaartmaatschappijen zich naar verwachting maximaal inzetten om slots op Lelystad Airport te bemachtigen", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Belangrijke stap voor Lelystad Airport, Europa geeft groen licht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van