Economie

Klaas Knot: ECB moet zich niet op klimaat richten

04 december 2019 20:37 Aangepast: 04 december 2019 21:28
Beeld © ANP

Het beleid van centrale banken moet er altijd op gericht zijn om inflatiedoelen te bereiken. Alle inspanningen om klimaatveranderingen tegen te gaan mogen niet ten koste gaan van dat primaire doel van de toezichthouders. Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Waar de Europese Centrale Bank (ECB) nog altijd wikt en weegt over hoe het kan bijdragen aan de overgang van fossiel naar schone energie, is het volgens Knot helder dat centrale banken hier geen leidende positie in hebben. "Centrale banken moeten klimaatdoelen ondersteunen, maar het primaire doel is prijsstabiliteit", aldus Knot.

ECB-voorzitter Christine Lagarde zei eerder deze week nog dat bij het uitstippelen van de nieuwe strategie van de ECB klimaatverandering zal worden meegewogen. Ze voegde daar wel direct aan toe dat dit niet 'mandaat nummer één' is.

Obligaties

Op de financiële markten wordt de roep om duidelijkheid van de ECB steeds luider. Zo zou de centrale bank in zijn obligatieopkoopprogramma een verbod op obligaties van vervuilers kunnen opnemen.

Volgens Knot valt er nog een wereld te winnen als het gaat om transparantie en de normen over hoe milieuvriendelijke bedrijfsbezittingen moeten worden geprijsd. Dit moet volgens hem door de particuliere sector worden gedaan en niet door de ECB.

Vaker kritisch

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Knot zich uitspreekt over het beleid van de ECB. Knot liet zich medio september kritisch uit over het ECB-beleid. Zo stelde hij dat het afgekondigde steunpakket veel te zwaar was voor de economische omstandigheden. Volgens Knot stond vooral het opnieuw starten van het opkoopprogramma van obligaties niet in verhouding tot de huidige economische condities.

De kritiek kwam hem op een niet formele waarschuwing van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klaas Knot: 'Opkopen obligaties nog niet nodig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van