Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Sinterklaaspresentje voor Griekenland, opnieuw schuldenlastverlichting

04 december 2019 18:57 Aangepast: 04 december 2019 19:02
Beeld © AFP

Griekenland krijgt een schuldenlastenverlichting ter waarde van 767 miljoen euro. De ministers van Financiën van de eurozone hebben in Brussel groen licht gegeven voor een uitkering in cash en een deel in renteverlaging voor sommige leningen. Het besluit is genomen omdat het land voldoet aan de afspraken met zijn crediteuren over begroting en hervormingen.

De uitkering vloeit voort uit een afspraak uit 2012, toen Griekenland failliet dreigde te gaan. De andere eurolanden schoten te hulp met het opkopen van Griekse staatsobligaties. De winsten die ze daarop hebben geboekt, zullen tot medio 2022 halfjaarlijks naar Athene worden overgemaakt om de schuldenlast ermee te verlichten. Het gaat om een totaalpakket van 4,8 miljard euro.

Het is de tweede uitkering die Griekenland tegemoet kan zien. In het voorjaar kreeg Athene 970 miljoen euro. Daarvan werd 644 miljoen gestort om er vervroegd mee af te lossen en werd de rest voor rentelastenverlichting gebruikt.

Miljardenhulp

De Grieken kregen in 2010 voor het eerst miljardensteun van de andere Eurolanden en van het IMF, toen bleek dat het land jarenlang zijn financiële problemen had verdoezeld en in een diepe crisis raakte. In één klap kon het land onmogelijk nog aan geld komen en een faillissement lag op de loer.

Vanaf dat moment ging het bergafwaarts. Uiteindelijk moest er tot driemaal toe een steunprogramma worden opgetuigd. De Grieken bouwden bij Europese landen en het IMF een schuld op van 289 miljard, plus rente. 

Inmiddels gaat het weer beter met het land. Het land staat weer financieel op eigen benen, volgens de laatste cijfers groeit de Griekse economie met 2 procent. Wel moet het land tot 2060 een begrotingsoverschot houden van gemiddeld 2.2 procent. Dat betekent dat de overheid nauwelijks ruimte heeft voor nieuwe grote uitgaven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van