Ga naar de inhoud
Economie

Man ontslagen na gebruik zonnebril van de baas: onterecht, zegt rechter

Gebruik zonnebril van de baas leidde tot ontslag. Beeld © ANP

Het Noord-Hollandse vastgoedbedrijf RN Vastgoed had een werknemer niet op staande voet mogen ontslaan, omdat hij een zonnebril van de directeur gebruikte. Als gevolg van het ontstane conflict moet de man toch vertrekken, maar wel met een flinke vertrekpremie.

De 59-jarige werknemer ging in 2016 aan de slag bij RN Vastgoed in Beverwijk. Als commercieel medewerker binnendienst belde hij potentiële klanten om te proberen hen grond als belegging te verkopen.

Zonnebril directeur

In mei van dit jaar ontsloeg het bedrijf de man op staande voet, toen bleek dat hij een zonnebril van de directeur gebruikte. De directeur had al maanden naar de bril gezocht.

Volgens het vastgoedbedrijf was sprake van diefstal, en daarom reden voor ontslag. Maar de man stelde dat hij de zonnebril te leen had gekregen van een collega, nadat zijn eigen bril door andere collega's was verstopt.

Lichtgevoelig

Volgens de man had hij een zonnebril nodig, omdat hij als gevolg van een schildklierontsteking uiterst lichtgevoelig was. Zonder zonnebril zou het niet veilig zijn om auto te rijden. De werknemer ontkende verder de bril te hebben willen houden.

Om te protesteren tegen zijn ontslag, stapte hij naar de rechter. En met succes. Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Haarlem vindt dat het vastgoedbedrijf diefstal niet wist te bewijzen.

Ook vindt de rechter dat het bedrijf had kunnen kiezen voor een minder zware maatregel. Daarom houdt het ontslag op staande voet geen stand.

Druppel

Ook kon het vastgoedbedrijf niet hardmaken dat het zonnebril-incident een druppel was die de emmer deed overlopen. Wel bleken er vóór mei al wat strubbelingen te zijn geweest, onder meer over de werkplek, werkzaamheden en provisies, maar volgens de rechter was daarmee de arbeidsverhouding niet verstoord.

Toch moet de man vertrekken bij het vastgoedbedrijf, omdat de arbeidsrelatie door het ontstane conflict onherstelbaar is beschadigd. Dat vinden overigens zowel het bedrijf, de werknemer als de rechter.

In de papieren

De rechtbank ontbindt het arbeidscontract per 1 januari. Omdat de verstoorde arbeidsverhouding vooral de schuld is van de werkgever, gaat dat voor het bedrijf aardig in de papieren lopen.

In de eerste plaats moet RN Vastgoed de man zijn achterstallig loon sinds mei betalen, en zijn loon tot januari. Daarnaast heeft de man recht op een reguliere transitievergoeding, die tussen 2200 en 3600 euro ligt.

Ontslagvergoedingen

Omdat het bedrijf bij het ontslag verwijtbaar handelde, moet het de werknemer verder een ontslagvergoeding van 5500 euro betalen. Dat is overigens relatief laag, aangezien de man een vergoeding eiste van 150.000 euro. Ook moet het bedrijf opdraaien voor de proceskosten van ruim 800 euro.

Ten slotte claimt de man nog bijna 60.000 euro aan verschuldigde provisies, maar omdat het bedrijf betwist dat hij daar recht op heeft moet dat bedrag nog nader worden bepaald.

'Doel bereikt'

Advocaat Sharon Haimé van de werknemer wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, mede omdat die nog niet is afgerond.

Volgens advocaat Suzanne van Thoor van RN Vastgoed beraadt het bedrijf zich nog op hoger beroep. Wel wijst zij erop dat het ontslag weliswaar geen stand hield, maar dat de arbeidsovereenkomst wel is ontbonden. "Dat doel is bereikt."