Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Nederland wil meer bescherming tegen niet-Europese staatsbedrijven

04 december 2019 09:49
Het inpakken van bestellingen in een Chinees distributiecentrum. Beeld © EPA

Nederland pleit bij de Europese Commissie voor meer bescherming van Europese bedrijven tegen staatsbedrijven uit landen van buiten de EU. Op die manier moet de EU oneerlijke concurrentie en marktverstoring voorkomen.

Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland wil onder andere dat het Europese mededingingsrecht wordt uitgebreid. De EU heeft al strenge regels om de vrije concurrentie te beschermen. Als een bedrijf na een overname te machtig wordt, mag zo'n overname bijvoorbeeld niet doorgaan.

Staatssteun en transparantie

In het voorstel dat Nederland aan de Europese Commissie stuurt, staat dat de Commissie bij overnames ook moeten onderzoeken of staatsbedrijven een verstorende invloed hebben. Een bedrijf dat financiële steun krijgt van de overheid heeft bijvoorbeeld een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van ondernemers die hun eigen broek op moeten houden. Nederland maakt zich zorgen dat bijvoorbeeld Chinese staatsbedrijven te veel macht krijgen.

Verder wil Nederland dat niet-Europese bedrijven transparanter worden over hun boekhouding, voordat ze zaken mogen doen in Europa. Ook moet de mededingingswaakhond actie ondernemen als bedrijven hun producten en diensten tegen te lage prijzen aanbieden in Europa om een plek op de markt te veroveren.

Dat zorgt namelijk voor problemen, schrijft Mona Keijzer: "Efficiënte marktbedrijven op de Europese markt kunnen zo worden verdrongen door minder efficiënte staatsbedrijven of door de overheid gecontroleerde of gesteunde bedrijven."

'Wees niet naïef'

"Bedrijven zijn van harte welkom om zaken te doen in Europa, ongeacht waar hun hoofdkantoor staat", zegt staatssecretaris Keijzer. "Maar ze moeten zich wel aan onze regels houden." 

De voorgestelde maatregelen zijn vooral gericht tegen staatsbedrijven uit niet-EU-landen of bedrijven die door niet-Europese landen gesteund worden. Het kabinet bespreekt het idee verder met de Europese Commissie en de lidstaten.

Vorige maand uitte Eurocommissaris voor Interne Markt en Digitalisering Thierry Breton zijn zorgen over Chinese staatsbedrijven die actief worden in Europa. "We moeten een sterk beleid bepalen en niet naïef zijn over onze internationale concurrentie. We moeten bijvoorbeeld voorkomen dat buitenlandse subsidies de Europese markt verstoren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Justitie VS wil mededingingsonderzoek naar Google

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van