Economie

Nederlandse kaasbranche haalt schouders op over Amerikaanse heffingen

04 december 2019 00:26

De Nederlandse kaasbranche is nog niet heel erg onder de indruk van Amerikaanse importheffingen. De Franse, Duitse en Britse export wordt relatief hard geraakt, maar Nederland haalt zijn schouders op.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stond de Verenigde Staten begin oktober toe om een strafheffing in te stellen op concurrerende goederen uit de Europese Unie. In totaal krijgt een exportpakket van 8 miljard euro aan EU-goederen te maken met de invoerheffingen, rekende het CBS uit op basis van Amerikaanse cijfers. 

Het gaat om allerlei soorten goederen, maar voor Nederland is de groep beperkt en geldt er sinds 18 oktober een invoerheffing op verschillende soorten kaas, strooikaas en kaasvervangers ter waarde van 38 miljoen euro. Op al die goederen geldt een heffing van 25 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heffingen VS treffen Nederlandse kaas voor 39 miljoen euro

'Export gaat uitstekend'

Uit een rondgang van RTL Z blijkt dat de impact in Nederland relatief meevalt. "We vinden het vervelend, maar het heeft geen noemenswaardige impact op de marktsituatie", zegt Onno Boersma van GemZu, belangenbehartiger voor de zuivelindustrie. "De export gaat uitstekend. De prijzen zijn goed en er is geen overschot."

Slechts 0,5 procent van de getroffen EU-export betreft die Nederlandse kaasproducten, ter waarde van 38 miljoen euro. Het gaat om ongeveer de helft van de hele Nederlandse kaasexport naar de Verenigde Staten. Voor de helderheid: Nederland exporteerde vorig jaar wereldwijd voor 3,5 miljard euro aan kaas.

Verschillende kazen

Er staan verschillende kazen op de Amerikaanse heffingslijst, waaronder cheddar, gruyère, emmentaler, parmezaan uit de hele Europese Unie - en dus ook uit Nederland. Strooikazen (voor bijvoorbeeld salades of pizza) en kaasvervangers vallen ook onder de heffing.

Eventuele extra kosten kunnen prima worden opgevangen door de sector. Ook de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) heeft van leden nog geen gemok gehoord over de heffingen. "Ik denk dat het dus wel meevalt", zegt woordvoerder René van Buitenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS voeren in oktober nieuwe heffingen in op goederen uit de EU

Begin oktober maakte men zich nog zorgen: toen leek het erop dat Goudse en Edammer-kaas uit Nederland onder de productgroep met een heffing van 25 procent zouden vallen. In het uiteindelijke besluit vallen alleen Edammer en Goudse kazen eronder die in Duitsland, Spanje of het Verenigd Koninkrijk zijn geproduceerd en naar de VS gaan.

"Dat was even spannend", zegt Henriëtte Westland van Westland Kaas Groep, producent van Maaslander en Old Amsterdam. "Uiteindelijk voeren wij alleen Goudse kazen uit naar de Verenigde Staten, dus we hebben helemaal geen last van de maatregel." 

"Door die uitzondering is de impact relatief beperkt", zegt ook ook Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina. "Op dit moment zien we nog geen gevolgen van de maatregelen. Onze export naar Amerika is relatief klein als je het vergelijkt met andere landen. Daarnaast hebben we daar ook voorraden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS wil Franse kaas en wijn tot 100 procent belasten vanwege techtaks

'Impact wordt later duidelijk' 

FrieslandCampina houdt nog wel een slag om de arm. "Pas over een paar maanden zie je wat de impact echt is", zegt Ter Avest. Dat komt doordat de exportcijfers over deze laatste maanden van het jaar pas later beschikbaar worden. Ook het CBS geeft aan pas later te kunnen zeggen hoe groot de impact is.

De Amerikanen belasten vooral producten die wereldwijd concurreren met Amerikaanse producten. Het gaat om vliegtuigen uit Duitsland en Frankrijk, Franse en Spaanse wijn, Duitse machines, Schotse en Ierse whiskey, Spaanse olijfolie, Italiaanse kaas en ook Nederlandse kaas. De invoerheffingen raken Franse goederen ter waarde van 2,7 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van