Economie

Trump: handelsdeal met China misschien pas na verkiezingen

03 december 2019 12:51 Aangepast: 03 december 2019 13:42
Donald Trump tijdens de NAVO-top vandaag. Beeld © AFP

Donald Trump wacht mogelijk nog een tijd voordat hij een handelsovereenkomst met China sluit. Dat verklaarde de Amerikaanse president op een persconferentie voorafgaand aan de NAVO-top in het Verenigd Koninkrijk. Hij verklaarde geen deadline te hanteren voor een deal met Peking.

"In bepaalde opzichten denk ik dat het beter is te wachten tot na de verkiezingen", zei Trump, verwijzend naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

'China wil graag'

Volgens Trump zou vooral China op dit moment staan te popelen om een akkoord te ondertekenen. "Het gaat erom of ik dat wil. We zullen zien."

Recent klonken vanuit zowel China als de Verenigde Staten juist positieve geluiden over een gedeeltelijke handelsdeal. De twee grootmachten kondigden vorige maand aan 'fase één' van een handelsovereenkomst te tekenen, wat de hoop op een vergelijk in het handelsconflict voedde.

Nieuwe importheffingen waarschijnlijker

De uitspraken maken nieuwe importheffingen tegen China deze maand waarschijnlijker. Op 15 december beslist het Witte Huis of heffingen op 160 miljard dollar aan goederen uit het Aziatische land van kracht worden.

De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, zei eerder op tv-zender Fox dat die datum daarom een logische deadline voor een deelakkoord is.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van