Economie

'Pensioenfondsen 30 miljard armer door Brexit'

24 juni 2016 15:07 Aangepast: 31 juli 2017 03:00
Archieffoto Beeld © ANP

Het besluit van de Britten om uit de EU te stappen kost pensioenfondsen 30 miljard euro, zegt Aon Hewitt, adviesbureau voor onder meer pensioenfondsen.

Het zit hem er niet in dat de aandelenkoersen dalen, maar het probleem zit juist aan de andere kant van de balans, aan de verplichtingenkant.

Doordat beleggers vluchten in obligaties is de marktrente flink gedaald. Pensioenfondsen moeten berekenen hoeveel ze in kas moeten houden voor de pensioenen die ze in de toekomst moeten uitkeren. Daarbij moeten ze rekening houden met de rente. Nu die rente lager is, moeten ze meer geld in kas hebben om later pensioenen te kunnen betalen.

Obligaties meer waard, aandelen minder

De lage rente heeft ook weer een voordeel. De beleggingen die pensioenfondsen hebben zijn, voor zover het om obligaties gaat, meer waard geworden. Dat compenseert de verliezen als gevolg van de gedaalde aandelenkoersen.

Verder staat tegenover de lagere aandelenkoersen in de VS een sterkere dollar. Door de sterkere dollar worden beleggingen in dollars omgerekend in euro's meer waard. 

Per saldo is er dus wel een negatief effect. De dekkingsgraden dalen met zo'n 3 procent. Dat is niet alleen nadelig voor degenen die nu al met pensioen zijn, maar ook voor werknemers die in een pensioenfonds deelnemen.

Beurs ging gisteren nog uit van 'remain'

In de praktijk baseren de pensioenfondsen hun beleid niet op de actuele dekkingsgraden, maar op de zogenoemde beleidsdekkingsgraden die op de afgelopen twaalf maanden gebaseerd zijn. De invloed van de brexit daarop is vooralsnog beperkt, maar volgens Aon Hewitt komt dat nog.

De afgelopen dagen gingen beleggers er steeds meer van uit dat de Britten in de Europese Unie zouden blijven. Daardoor liepen de koersen op en daarmee steeg ook de actuele dekkingsgraad met zo'n 2 procent. Dat effect is vrijdagochtend ruimschoots tenietgedaan.

Meer op RTLZ.nl:

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`