Economie

VS wil Franse kaas en wijn tot 100 procent belasten vanwege techtaks

03 december 2019 07:24 Aangepast: 03 december 2019 09:22
Franse wijn is een van de producten die extra wordt belast. Beeld © ANP

De Verenigde Staten heeft importheffingen aangekondigd op 2,4 miljard dollar (2,17 miljard euro) aan Franse producten. Het is een antwoord op het Franse besluit om grote technologiebedrijven zoals Apple, Amazon, Google en Facebook extra te belasten.

"Het besluit geeft een duidelijk signaal af dat de Verenigde Staten actie zullen ondernemen tegen digitale belastingregelingen die Amerikaanse bedrijven discrimineren of anderszins onnodige lasten opleggen", schrijft de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer in een verklaring.

Het gaat om heffingen van maximaal 100 procent op producten zoals kaas, wijn, zuivel, zeep en cosmetica. Wel wordt er nog een inspraakprocedure ingesteld. Daarin kan er nog tot 6 januari worden gereageerd op de plannen, waarop een dag later een publieke hoorzitting volgt. Bij goedkeuring kan de Amerikaanse president de importheffingen invoeren wanneer hij dat wil.

"Onacceptabel", zegt de Franse minister van financiën Bruno Le Maire over de aankondiging. "In het geval van nieuwe Amerikaanse sancties heeft de Europese Unie een sterk antwoord klaar liggen", zei Le Maire vanmorgen in gesprek met Radio Classique.

'Absurd en stompzinnig'

In oktober voerde de VS vervolgens een heffing van 25 procent in op een reeks Franse producten, waaronder de meeste wijnen. Destijds werden ook Nederlandse kaasexporteurs geraakt voor een totale waarde van 39 miljoen euro. In totaal werden Europese producten met een totale waarde van 7,5 miljard euro extra belast.

Afgelopen zomer dreigde de Amerikaanse president Trump voor het eerst met het invoeren van een importheffing op Franse producten. Dat noemde de Franse minister van landbouw Didier Guillaume destijds.'absurd en absoluut stompzinnig'.

De maatregelen volgden nadat de Fransen met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar een speciale belasting invoerden op grote technologiebedrijven, die relatief weinig belasting betalen over de grens. Dit nadat het Europese plan hierover sneuvelde.

Half miljard

De omzetbelasting van 3 procent geldt alleen voor techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet maken en in Frankrijk voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen.

Le Maire verwacht dat de maatregel zo'n half miljard euro oplevert voor de Franse schatkist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van