Economie

Apple kijkt nogmaals naar betwiste gebieden na ophef om Krim

30 november 2019 12:28
De Russische president Poetin in mei vorig jaar bij de opening van een nieuwe brug naar de Krim. Beeld © AFP

Techbedrijf Apple zegt opnieuw te gaan kijken naar de manier waarop het betwiste gebieden zoals de Krim toont in zijn kaarten- en weerapps.

Het bedrijf volgt bij het ontwerpen van zijn online kaarten naar eigen zeggen de op dat moment geldende wetten. Toch wil het bedrijf nogmaals kijken naar hoe betwiste gebieden worden getoond.

'Relevante wetgeving'

"Voordat we een besluit nemen over onze kaarten kijken we naar het internationale recht, alsmede naar relevante Amerikaanse en andere nationale wetgeving en voeren wijzigingen door indien wettelijk vereist", schrijft het bedrijf in een verklaring aan de BBC.

Deze week ontstond ophef nadat Apple zijn landkaarten in Rusland had aangepast. In dat land staat de Krim tegenwoordig aangegeven als Russisch grondgebied. Volgens het gros van de VN-lidstaten is het schiereiland echter nog steeds onderdeel van Oekraïne en gaat het om een bezetting.

Buiten Rusland staat het schiereiland in Maps overigens als betwist gebied aangegeven, geen deel van Rusland of Oekraïne.

Doema: 'onnauwkeurig'

De aanpassing van de Russische Krim-kaart van Apple werd aangekondigd door de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement. De grenzen die eerder nog werden getoond tussen Rusland en de Krim werden daarbij omschreven als 'onnauwkeurig'. 

Volgens Poetin is de Krim voor altijd 'van heilige betekenis' voor Rusland. Critici wijzen vooral op het strategische belang van de marinebasis bij havenstad Sebastopol, het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`