Docu

De bejaarden komen: waar halen we straks personeel vandaan?

28 november 2019 15:50 Aangepast: 28 november 2019 20:16
In distributiecentra werken vaak arbeidsmigranten. Beeld © ANP

Nederland vergrijst in rap tempo en relatief veel mensen gaan met pensioen. Een mogelijke consequentie hiervan: flinke personeelstekorten. Hoe gaan we die oplossen? Presentatrice Frederieke Hegger gaat op zoek naar het antwoord in de derde en laatste aflevering van onze serie 'De Bejaarden Komen'.

Een flinke golf aan nieuwe gepensioneerden kan leiden tot een tekort aan personeel, maar ook tot een probleem voor de schatkist. De bulk van de belastingen wordt namelijk opgebracht door de werkenden, vertelt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen. 

Willen we én de schatkist op peil houden én de personeelstekorten oplossen, dan moet er een hoop uit de kast getrokken worden. De AOW-leeftijd wordt daarom al in stapjes verhoogd, waardoor we wat langer blijven werken.

Meer uren werken

"Wat natuurlijk ook kan is dat we met zijn allen meer uren gaan werken", zegt Van Mulligen. Nederlandse mannen, en zeker vrouwen, werken namelijk veel in deeltijd. Als de deeltijdwerkers iets meer uren zouden werken, lost dat al een deel van het probleem op. 

In vergrijsd land Japan maken ze veel gebruik van automatisering om het weggevallen personeel te compenseren, vertelt Japan-watcher Radboud Molijn. Ook werken gepensioneerden in veel gevallen in deeltijd door. "In Japan gaan ze gewoon niet achter de geraniums zitten", aldus Molijn. 

Is meer arbeidsmigratie ook voor ons een optie?

Ook arbeidsmigratie is in Japan een oplossing voor de legere arbeidsmarkt. Gaan we in Nederland ook kiezen voor meer arbeidsmigratie? En in welke vorm dan? Frederieke bespreekt het met onderzoeksjournalist Jeroen van Bergeijk, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters en Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk hier deel 1 van De Bejaarden Komen' over de spanning tussen jong en oud:

De bejaarden komen: spanning tussen jong en oud

Miniatuurvoorbeeld
Kijk hier deel 2 van 'De Bejaarden Komen' over de zorg:

De Bejaarden komen: blijft de zorg betaalbaar?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van