Economie

Ondernemers over handelsverdrag CETA: 'Dwarsliggen is strategische fout'

26 november 2019 18:08 Aangepast: 26 november 2019 18:09
Lodewijk Asscher in debat. Beeld © ANP

De politieke weerstand uit Nederland tegen het handelsverdrag met Canada is slecht voor het bedrijfsleven, stelt de ondernemersvereniging voor logistieke bedrijven Evofenedex. Zij doen er alles aan om CETA in stand te houden.

Evofenedex noemt het een 'strategische fout' als Nederland dwars gaat liggen. De branchevereniging bood vandaag in de Tweede Kamer een petitie aan om voor CETA te stemmen omdat het verdrag zorgt voor meer banen en omzet. MKB-Nederland steunt dat standpunt.

PvdA en GroenLinks tegen

Er is al langere tijd onenigheid over het handelsverdrag dat in 2017 weliswaar werd ingevoerd, maar nog moet worden geratificeerd door alle lidstaten van de EU, waaronder dus Nederland.

Maar de PvdA en GroenLinks vinden dat eerlijke arbeid, milieu en dierenwelzijn onvoldoende zijn geregeld in de verdragstekst die er nu ligt.

Ook maken ze zich zorgen over het investeringsonderdeel van het verdrag, waardoor grote bedrijven schadeclaims kunnen indienen als een lokale overheid bijvoorbeeld besluit dat de bouw van een geplande fabriek niet doorgaat.

PvdA eerder nog enthousiast

Met name het standpunt van de PvdA valt op, aangezien minister voor Buitenlandse Handel Ploumen (PvdA) destijds behoorlijk enthousiast was over het akkoord. Afgelopen oktober liet de partij echter weten dat het toen ook al bezwaren op tafel heeft gelegd.

Door het intrekken van de steun van de PvdA en GroenLinks dreigt er geen meerderheid te worden gehaald voor CETA in de Eerste Kamer. Eurocommissaris Malmström liet eerder weten dan wanneer Nederland tegen CETA stemt, er niet zal worden heronderhandeld.

Handelsbalans positief voor Nederland

Met de handel tussen Nederland en Canada zijn jaarlijks miljarden euro’s gemoeid. Zo exporteerde ons land vorig jaar voor 3,9 miljard euro naar Canada, zoals veel aardolie- en farmaceutische producten.  Andersom bedroeg de import in totaal 1,7 miljard euro.

CETA moet deze handel goedkoper en gemakkelijker maken. Volgens eurocommissaris Malmström is de export van de EU naar Canada door CETA toegenomen met 15 procent. De export van Nederland is volgens haar zelfs met 29 procent toegenomen dankzij het verdrag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van