Economie

Winstbelasting levert schatkist 400 miljoen euro extra op

26 november 2019 15:05 Aangepast: 26 november 2019 15:57
Minister Wopke Hoekstra van Financiën Beeld © ANP

De fiscus haalt dit jaar naar verwachting bijna 400 miljoen euro extra op met vennootschapsbelasting. Het is een van de meevallers in de najaarsnota die het kabinet goed kan gebruiken.

De belasting die bedrijven betalen over hun winst komt dit jaar uit op bijna 26,2 miljard. Dat is 398 miljoen euro meer dan was begroot, blijkt uit de Najaarsnota die het ministerie van Financiën vandaag heeft gepubliceerd.

Dure wegwerkzaamheden 

De inkomsten uit belastingen schommelen doorgaans wel vaker. Zo levert ook de schenk- en erfbelasting dit jaar 50 miljoen extra op en de loon- en inkomensheffing zelfs 99 miljoen euro.

Daartegenover staan tegenvallers zoals de inkomsten uit accijnzen (min 124 miljoen euro) en de ruim 51 miljoen euro die er naar schatting minder wordt opgehaald uit verkeersboetes.

Dat laatste heeft overigens voor een groot deel te maken met de trajectcontrole op de A4 bij Leiden die tot mei uitstond wegens wegwerkzaamheden, schrijft het ministerie.

Extraatjes al uitgegeven

Onder aan de streep geeft het kabinet dit jaar ruim 1,3 miljard euro minder uit dan gepland. Het is een meevaller die het kabinet bijzonder goed uitkomt en waarvan we de bestemming grotendeels al weten.

De afgelopen maanden werd al duidelijk dat het kabinet eenmalig de portemonnee trekt voor extra investeringen in het onderwijs, de stikstofcrisis, de sociale advocatuur en de strijd tegen ondermijnende misdaadbendes. 

Het ministerie omschrijft deze thema's als 'urgente maatschappelijke problemen' in de najaarsnota. Daaruit blijkt verder dat er nog een extraatje in het vat zit voor het ministerie van Defensie, dat er 75,5 miljoen euro bijkrijgt voor digitale veiligheid. Ook komt er in totaal 179 miljoen euro bij voor de langdurige zorg van ouderen en gehandicapten in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van