Economie

Taakstraf voor Limburgse ambtenaar die 75.000 euro stal

26 november 2019 12:07 Aangepast: 26 november 2019 16:36
Archieffoto Beeld © ANP

Een ambtenaar van de gemeente Maastricht die 75.000 euro achterover drukte, hoeft niet de cel in. Hij krijgt een taakstraf van 240 uur.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Limburg. De 41-jarige man beheerde als financieel medewerker een bankrekening van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Maastricht.

Vervalste facturen

Tussen 2008 en 2017 wist de ambtenaar, die de verduistering bekende, maar liefst negentig keer geld van de gemeente over te schrijven naar bankrekeningen van hemzelf en zijn familie.

Daarvoor fabriceerde hij valse facturen en vervalste e-mails van collega's waarin zij hem zogenaamd betaalopdrachten gaven. Zo kon hij in bijna negen jaar in totaal 75.222 euro achterover drukken.

Bruiloft en gokverslaving

Volgens de ambtenaar gebruikte hij het geld voor zijn bruiloft, de aanschaf van een auto, zonvakanties en de verbouwing van een tuin en badkamer. Ook zuiverde hij er zijn beleggingsverliezen mee aan en bekostigde hij zijn gokverslaving met het geld.

Toen de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) de gemeente verzocht om te controleren of een betaling naar de SNS Jongerenrekening van de dochter van de man in de haak was, liep hij uiteindelijk tegen de lamp.

Geen cel

Mede omdat de frauderende ambtenaar spijt betuigde en ervoor zorgde dat het gestolen geld werd terugbetaald door zijn ouders, hoeft hij de cel niet in. Volgens de advocaat en de rechtbank zou een gevangenisstraf de opwaartse spiraal waarin de man zich bevindt, doorbreken.

De man woont na zijn scheiding bij zijn ouders, en heeft een nieuwe baan. Als hij de gevangenis in moet, zal hij die kwijtraken en de schuld aan zijn ouders niet kunnen terugbetalen.

Taakstraf

De sjoemelende ambtenaar krijgt een taakstraf van 240 uur. Als hij de komende jaren opnieuw de fout ingaat, moet hij wel de bak in.

Met een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar wil de rechtbank onder meer de ernst van de diefstal van gemeenschapsgeld benadrukken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van