Ga naar de inhoud
Economie

Buitenlandse toeristen weten Nederland massaal te vinden

Toeristen in Amsterdam. Beeld © ANP

Het toerisme in Nederland floreert als nooit te voren. In de traditioneel drukste maanden van het jaar, juli en augustus, boekten bijna tien miljoen gasten een nachtje bij een hotel, appartement, bungalow of camping. En dat is opnieuw meer dan het jaar ervoor.

De zogenoemde logiesaccommodaties trokken tijdens de zomermaanden gezamenlijk iets meer dan 9,9 miljoen gasten. Dat zijn er 420 duizend meer dan vorige zomer, een stijging van 4,4 procent. Hiervan kwamen bijna 4,4 miljoen gasten uit het buitenland, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daarmee draait ook 2019 vermoedelijk uit op een topjaar voor de toeristische sector in ons land. Want samen waren alle toeristen deze zomer goed voor een kleine 35 miljoen overnachtingen - bijna 2,5 miljoen meer dan vorig jaar.

Het grootste deel van de gasten (59 procent) verbleef in een hotel, pensioen of jeugdaccommodatie. Zij waren goed voor grofweg een derde van alle overnachtingen.

Bungalow en camping meer populair

Verder lieten met name de huisjesterreinen - zomerhuisjes, vakantiebungalows en stacaravans - een groei zien. Dat komt vooral door bezoekers uit eigen land: zo'n 1,2 miljoen Nederlanders bezochten een bungalowpark. Ook steeds meer Duitsers bezochten deze parken in juli en augustus: 467 duizend, een stijging van 17 procent.

Maar ook de campingeigenaren boerden opnieuw goed. Waar het mooie weer in 2018 al zorgde voor een topjaar, gaat het ook dit jaar die kant op. Wat heet: in de zomermaanden van 2019 trokken 1,8 miljoen gasten naar Nederlandse campings, 4 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal overnachtingen steeg hier met 6 procent.

De groei van de toeristische sector heeft ook negatieve aspecten. De impact zorgt op drukke plekken zoals Amsterdam en Giethoorn steeds vaker voor discussies over de leefbaarheid. Veel toeristische bureau's streven daarom naar een betere verspreiding van toeristen.

Toeristen kopen massaal waardeloze tulpenbollen

01:57
Een zakje oer-Hollandse tulpenbollen is al jarenlang een populair souvenir onder buitenlandse toeristen in Amsterdam. Maar de kans dat er een tulp tot bloei komt, is maar één procent.