Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

'Seksistische' Victoria's Secret Fashion Show stopt na 23 jaar

22 november 2019 13:33 Aangepast: 22 november 2019 17:40
De Nederlandse Doutzen Kroes was van 2008 tot 2014 model voor Victoria's Secret. Beeld © ANP

De beroemde jaarlijkse modeshow van lingeriemerk Victoria's Secret gaat dit jaar niet door. De ooit zo populaire show kreeg afgelopen jaren veel kritiek en het bedrijf kampt met tegenvallende verkoopcijfers. "Het is tijd voor een nieuwe marketingstrategie."

Stuart Burgdoerfer, de financiële topman van het bedrijf, maakte het nieuws bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het Australische topmodel Shanina Shaik verklapte vier maanden geleden al dat het evenement in 2019 niet zou doorgaan, maar tot nu toe wilde het bedrijf dit niet bevestigen.

Chinees model Liu Wen, Victoria's Secret Angel tijdens de laatste show. Chinees model Liu Wen, Victoria's Secret Angel tijdens de laatste show.

Angels en acts 

De modeshow van Victoria's Secret bestaat al 23 jaar. Het is een mega-event met extravagante kostuums, beroemde gasten en optredens van artiesten als Lady Gaga, Justin Bieber en Katy Perry. De topmodellen op de catwalk heten 'Angels'. Behalve opvallende lingerie, dragen zij gigantische engelenvleugels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rihanna gaat Victoria's Secret achterna met eigen lingerieshow

Beroemde modellen als Heidi Klum, Miranda Kerr en Gisele Bündchen waren in de shows te zien. Ook Nederlandse modellen Doutzen Kroes, Romee Strijd en Sanne Vloet mochten zich Victoria's Secret Angel noemen.

Dalende kijkcijfers

Sinds 2001 wordt de show ook uitgezonden op tv. De tv-uitzending kreeg van het begin af aan veel kritiek van Amerikaanse kijkers die de schaarsgeklede modellen 'aanstootgevend' vonden. Tegelijkertijd was de show razendpopulair: de eerste uitzending trok 12 miljoen kijkers.

De Zuid-Afrikaanse Candice Swanepoel op de catwalk (2018) De Zuid-Afrikaanse Candice Swanepoel op de catwalk (2018)

Dat soort cijfers zijn verleden tijd: in 2018 keken nog maar 3 miljoen mensen naar het kostbare marketingevenement. Bovendien kreeg de show afgelopen jaren steeds hardere kritiek: het evenement zou seksistisch (The Guardian) en anti-feministisch (Cosmopolitan) zijn.

Jeffrey Epstein

Ook kwam Victoria's Secret negatief in het nieuws toen bleek dat eigenaar Leslie Wexner goed bevriend was met Jeffrey Epstein. Die pleegde zelfmoord in de gevangenis, nadat hij was opgepakt op verdenking van misbruik van jonge meisjes. Wexner zou hem in contact hebben gebracht met meisjes die droomden van een carrière als Victoria's Secret Angel. In 2008 werd Epstein al eens veroordeeld voor het betalen van een 14-jarig meisje voor seks.

Victoria's Secret staat in z'n hemd

Lingeriemerk Victoria's Secret is uitgekleed. De befaamde lingerieshow is geschrapt en 53 winkels sluiten hun deuren.

De controverse heeft impact op het bedrijfsresultaat van Victoria's Secret, waar het toch al niet zo lekker ging. Gisteren bleek dat Victoria's Secret in het derde kwartaal een verlies van 252 miljoen dollar leed.

Verlies van 42,8 miljoen dollar

Dat is flink meer dan in dezelfde periode vorig jaar: toen meldde het lingeriemerk nog een verlies van 42,8 miljoen dollar. De omzet daalde in het derde kwartaal van 2019 met 7 procent. Het Amerikaanse bedrijf heeft last van concurrenten als Target, Kohl's, American Eagle en kleine lingeriemerken.

De Nederlandse Myrthe Bolt (tweede van rechts) liep mee tijdens de laatste Victoria's Secret show in 2018 De Nederlandse Myrthe Bolt (tweede van rechts) liep mee tijdens de laatste Victoria's Secret show in 2018

'Nieuw soort event'

Het is dus tijd voor een nieuwe marketingstrategie, zegt financieel directeur Burgdoerfer. "De modeshow was een fantastische marketingprestatie en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het merk", zegt hij. Of dit definitief het einde betekent van de show, kan hij nog niet zeggen. "Het is tijd om ons merk te vernieuwen en een manier te vinden om dat te communiceren aan onze klanten."

Wexner schreef eerder in een brief aan zijn medewerkers dat een tv-show niet meer past bij het merk. Volgens de eigenaar van Victoria's Secret is het 'tijd voor een nieuw soort evenement'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van