Ga naar de inhoud
Economie

Vergunningen nieuwbouwwoningen fors omlaag: min 24 procent

Beeld © Archieffoto ANP

In het derde kwartaal van dit jaar werden in Nederland ruim 13.000 vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen. Bijna 24 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar ongeveer evenveel als in de eerste twee kwartalen van 2019.

Dat is opvallend. In mei besloot de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid niet deugt, waardoor duizenden bouwprojecten stil zijn komen te liggen. Bij het afgeven van vergunningen worden strengere regels gehanteerd.

Elk kwartaal evenveel vergunningen

In de uitgifte van bouwvergunningen voor nieuwbouw is nog weinig van die regels terug te zien, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie kwartalen van dit jaar werden in totaal 39.600 woningen vergund. In dezelfde periode in 2018 waren dat er een kwart meer, zo'n 50.000.

Die daling is echter niet alleen aan de maanden na het stikstofbesluit toe te schrijven. In alle drie de kwartalen werden namelijk ongeveer evenveel nieuwbouwvergunningen afgegeven (rond de 13.000).

Signalen over stikstof

Voor het feit dat er dit jaar minder vergunningen zijn afgegeven dan vorig jaar, heeft hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen geen precieze verklaring, zegt hij tegen RTL Z. 

Ook krijgt hij signalen vanuit de sector dat een groeiende groep bouwers last heeft van de maatregelen rondom stikstof. "Het is alleen niet precies te zeggen of dit de reden is dat er minder vergunningen zijn afgegeven dan het derde kwartaal vorig jaar. Laat ik het zo zeggen: het zou me niet verbazen als het een rol speelt."

Dip in nieuwbouw

Het aantal vergunde woningen is een indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst wordt gebouwd. De doorlooptijd is ongeveer twee jaar, wat zou betekenen dat het verminderde aantal vergunningen van dit jaar rond 2021 zichtbaar wordt in het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Het kabinet waarschuwde eerder deze maand dat de stikstofproblematiek ook de komende jaren al zichtbaar kan worden. Naar schatting worden dit jaar en in 2020 nog maar 47.000 vergunningen afgegeven. Dat staat in schril contrast met de 75.000 woningen die het kabinet jaarlijks wil laten bouwen.

Bouwers Heijmans en BAM waarschuwden ook al voor een dip in nieuwbouw als er niet snel duidelijkheid komt. 

Bijna
Lees ook:
Bijna kwart meer bouwbedrijven failliet in afgelopen maanden

De ergste klap moet nog komen

De omzet van de bouw was in het derde kwartaal 8,8 procent hoger dan een jaar geleden; een grotere toename dan in het tweede kwartaal. Met name bedrijven in de burgerlijke (metselaars, aannemers) en utiliteitsbouw (fabrieken, kantoren) profiteerden. Zij zagen hun omzet met 12,2 procent stijgen.

In juli, augustus en september werden in totaal 129 faillissementen uitgesproken. In dezelfde maanden in 2018 waren dat er nog 115. Uit voorlopige CBS-cijfers over september en oktober bleek eerder deze week al dat er meer bouwbedrijven failliet zijn gegaan.

"Wij hadden deze stijging pas volgend jaar verwacht. Met name het toekennen van bouwvergunningen ligt nu stil, de ergste klap moet dus nog komen", zegt directeur van het EIB Taco van Hoek daarover tegen RTL Z.